İlişkilerde Manipülasyon Nedir? Nasıl Davranılmalıdır?
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji

İlişkilerde Manipülasyon Nedir? Nasıl Davranılmalıdır?

0

İlişki yaşayan çiftler arasında küçük ve büyük manipülasyonlar mevcuttur. Çiftler arasında tartışma, belirli sınırlar ve düzeyde kaldığı müddetçe zarar değil aksine yarar sağlamaktadır. Bu dengeli tartışmalar her ilişkide yarar sağlar. Duyguları ifade etme biçimidir. Tartışma ile gerçekleşen problem çözümleri, çözüm odaklı olduğu müddetçe her zaman iki tarafı da mutlu eder. Eğer ortada problem varsa ve tartışma olmuyorsa bu durum; hınç, öfke gibi duygular ile iki kişinin arasına mesafe koymakla sonuçlanır. İlişkide çoğu zaman tartışmadan kaçınma sebebi ortamda gerginlik yaratmamak veya kaybetme korkusu olduğu gözlemlenmiştir. Fakat bu gibi davranışlar tam olarak sorunları büyütmeye yardımcı kavramlardır. Bazı kişiler de tam tersi, tartışmayı bir çözüm odağı olarak görür.

Görünür olan fakat derin çatışmalı tartışmalar, bitmek bilmeyen ve çözüm odaklı yaklaşılmayan tartışmalar ilişkiye ciddi zararlar vermektedir. Bundan dolayı tartışma ne hiç olmamalı ne de çok abartılı olmalıdır. Fakat, kişiler aralarında uzlaşamasa da kendini anlatmak ve ifade etmekten kaçmamaları en doğru davranıştır. Tartışmanın sağlıklı olabilmesindeki püf nokta, tartışmanın şiddete dönüşmemesidir. Tartışma her ne konuda olursa olsun kaçınılmaz ve kaçınılmaması gereken bir durumdur.

İlişkide Manipülasyon

Günlük hayatımızda bizimle iletişimdeki insanlarla bile manipüle olabilmekteyiz. İlişki bundan daha farklı bir kavramdır. Her ilişkide manipüle sebepleri ve şekilleri farklı ve şaşırtıcıdır.

1. Narsistik Manipülasyon

Narsistik takıntılı her ilişki kendine özgüdür. Sıradan manipülasyon olarak tanımlanabilecek bazı kavramlar (şantaj yapma, suçluluk duygusu yaratılması, yerme davranışları, yetersiz hissettirme…) ile narsistik derecede manipülasyonun arasındaki fark, bu bozuk davranışları uygulama sıklığıdır.

  • Şantaj ve Tehdit Manipülesi

Şantaj kavramı günümüzde daha ağır bir kavram olarak algılanıyor fakat daha ince anlamlarda da kullanılabilir. Şantaj aynı zamanda, bazen söylenilmeyen herhangi bir şey veya iğneleyici imalarda bulunmak da olabilir. Her çift kendi arasında anlaşma diline mensuptur ve yalnızca onlara özeldir. Bu şantaj manipülasyonuna örnek verilecek olursa; çiftlerden herhangi bir kişinin diğerini kısıtlaması olarak tanımlayabiliriz. Arkadaşlarınızla takılmak veya bir yere gitmek istersiniz. Ancak eşiniz o güne sizin gitmemeniz için bahaneler bulur ve sizi alıkoyar. Şantaj manipülesi bu anlama gelmektedir.

Bu manipülasyonlar ilişkiye ciddi zararlar verir. İlişki arasında nezaket yoksunluğu, pazarcılık ilişkisi tabiri ile adlandırılan kavramlar eşlik edebilir.

2. Suçluluk Duygusu ile Manipülasyon Yaratmak

Genellikle bu manipüle tarzında çiftlerden biri diğerini her zaman yetersiz görmeye çalışır ve aşağılar. Her şeyden sorumlu olarak eşini gösterir ve suçlar.

Zamanla bu davranış tehdit de yaratır. Terk etme, ayrılma korkusu aşılamaya çalışılır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir