Devlet Ödemeleri – Şahıs Ödemeleri Sorgulama
  1. Anasayfa
  2. Genel
Trendlerdeki Yazı

Devlet Ödemeleri – Şahıs Ödemeleri Sorgulama

0

Devlet Ödemeleri Nelerdir? E-devlet şahıs ödemeleri sorgulama işlemlerinin nasıl olduğu bunu yapmak isteyen pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, işçilerin haklarını korumak ve işverenler ile işçiler arasındaki sağlıklı iletişimi sürdürmek için çeşitli düzenlemeler yapmaktadır.

SGK tarafından uygulanan bu düzenlemeler, işçi ve işverenler arasındaki haklar ve sorumlulukların korunmasına yönelik bir dizi yöntemi içermektedir. Bu yöntemlerden biri olan SGK şahıs ödemeleri, sigortalı çalışanların haklarını korumak amacıyla belirli geri ödemeleri almalarını sağlamaktadır.

Devlet Ödemeleri – Şahıs Ödemeleri Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanların bazı giderlerinin geri ödenmesini sağlamaktadır. Genellikle sağlık ve iş güvenliği ile ilgili olan bu ödemeler, yemek ve yol masrafları gibi ek yardımları içermemektedir. Çalışanların SGK şahıs ödemelerinden yararlanabilmesi için bir sigorta koluna kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Çalışanın talep edeceği ödeme türü, sigorta koluyla sigorta ettirilmeli ve bir sözleşme ile belirlenmelidir. Şahıs ödemesi ya da devlet ödemesi nedir ve bunların sorgulaması nasıl yapılmaktadır gibi sorular bugün pek çok vatandaş tarafından sorulmaktadır. Bazı kişiler sorgulamanın nasıl olduğunu öğrenmek isterken, bazı kişiler başvurunun nasıl olduğunu düşünebilmektedir.

Ayrıca hangi bankalar aracılıyla söz konusu ödemelerin alınabileceği, eğer bankadan alınacaksa bunun nasıl olduğu, hangi bankaların tercih edilebileceği gibi sorular da yine akıllara gelmektedir. Bu yazımızda bu gibi konuların hepsinin yanıtı bulunabilmektedir.

Devlet Ödemeleri - Şahıs Ödemeleri Sorgulama
Devlet Ödemeleri – Şahıs Ödemeleri Sorgulama

E-Devlet Şahıs Ödemeleri Sorgulama Nasıl Yapılır?

T.C. kimlik numarasına yatan para sorgulama işlemlerinin nasıl olduğu bunu yapmak isteyen pek çok vatandaş tarafından merak edilerek sorulmaktadır. Ödemelerinizi kontrol etmek için e-Devlet platformunu kullanmak gerekmektedir. Sorgulama işlemi, e-Devlet’in sunduğu basit menü seçenekleri sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir. SGK şahıs ödemelerini sorgulamak için aşağıdaki işlemleri sırasıyla uygulamak yeterlidir:

  • Mobil uygulama veya e-Devlet web sitesine erişim sağlanır ve kimlik doğrulama işlemini tamamlanır. Bu genellikle T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle gerçekleştirilir. Ayrıca mobil imza veya e-Devlet şifresi gibi alternatif kimlik doğrulama yöntemlerini de tercih edebilmektedir.
  • Arama kutucuğuna Sosyal Güvenlik Kurumu veya SGK gibi anahtar kelimeleri yazılır. Sonuçlar arasından Sosyal Güvenlik Kurumu seçilir. Karşınıza çıkan sayfada, “e-Devlet Hizmetleri” veya Hizmetler gibi bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüme tıklamanız gerekmektedir. Hizmetler listesinde “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” veya benzer bir başlık aranır.
  • Şahıs Ödemeleri Sorgulama seçeneğini bulduktan sonra üzerine tıkladığınızda, bu adımları takip ederek SGK şahıs ödemelerinizi sorgulama işlemine yönlendirilir. Sistem sizden gerekli bilgileri talep edebilir ve ödeme bilgilerinizi görüntüleyebileceğiniz bir sayfaya sizi yönlendirecektir.

Tüm bunları adım adım takip ettikten sonra istenen sonuçlar kısa süre içerisinde alınabilmektedir. Devlet ödemeleri bilgilerinizi kolaylıkla denetlemeniz ve güncel durum hakkında bilgi edinmeniz mümkündür. Ayrıca genel anlamda görüntülenebilecek olan şahıs ödemeleri ise şu şekildedir:

  • Şahıs İlaç Ödemesi
  • Şahıs Sağlık Yolluğu Ödemesi
  • Şahıs Tıbbi Malzeme Ödemesi
  • 4A Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim
  • 4B Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim
  • BAĞ-KUR Mahkeme Kararı ile Maaş Ödemesi
  • BAĞ-KUR Tütün Ödemesi
  • Şahıs Diş Ödemesi
  • Tedavi Sağlık İadesi
  • Bloke Konulan Emekli Maaşı
  • Emzirme Yardımı Ödemesi
  • Geçici İşgöremezlik Ödemesi
  • Gelirlerden Red ve İadeler
  • Çölyak Metabolizma Ödemesi
  • Emekli Hareketsiz İadesi
  • Emsan Devir Öncesi Emanet İade

Tüm bunlar şahıs ödemeleri ve devlet ödemeleri kapsamında bilinmesi gereken önemli konular içerisinde yer almaktadır.

Şahıs Ödemeleri Nereden Alınır?

SGK şahıs ödemeler nasıl alınır? SGK şahıs ödemelerini almak için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Bu ödemeleri alabileceğiniz yerler arasında bankalar ve PTT şubeleri yer almaktadır.

Eğer bir anlaşmalı bankada hesabınız varsa, şahıs ödemelerinizi bu banka hesabınıza aktarmanız mümkündür. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için SGK’nın anlaşmalı olduğu bankaları tercih etmeniz gerekmektedir. Banka hesabı beyanında bulunarak, ödemelerinizi doğrudan hesabınıza alabilirsiniz.

Anlaşmalı bir bankada hesabınız bulunmuyorsa veya tercih etmiyorsanız, SGK şahıs ödemelerinizi PTT şubelerinden tahsil edilebilmektedir. Ödemeleriniz onaylandıktan sonra, size bildirilen PTT şubesine giderek ödemeler alınabilmektedir. SGK şahıs ödemeleri nasıl alınır işlemi için kullanabileceğiniz bir diğer seçenektir.

Ödemeler varsa SGK’da kayıtlı olan hesapları üzerinden veya yoksa PTT veya Ziraat Bankası aracılığıyla böylece alınabilmektedir. Ayrıca çalışanlar banka hesaplarını e-devlet üzerinden tanımlattıklarında, PTT veya Ziraat Bankası üzerinden ödemeler hızlı bir şekilde banka hesaplarına aktarılmaktadır. Bu şekilde SGK’ya geri dönme veya emanete alınma riski ortadan kaldırılmış olmaktadır.

Devlet Ödemeleri - Şahıs Ödemeleri Sorgulama
Devlet Ödemeleri – Şahıs Ödemeleri Sorgulama

Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlaması Nasıl Yapılır?

E-devlet şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama kolay, zorluk çekmeden yapılabilen bir işlemdir. SGK Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan şahıs ve rapor ödemelerini alabilmek için banka hesabının tanımlanması gerekmektedir. Öncelikle hesap tanımlaması yapılabilen anlaşmalı bankaları şöyledir:

  • QNB Finansbank
  • Türkiye İş Bankası
  • TEB
  • Vakıf Bank
  • Ziraat Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Akbank
  • Deniz Bank
  • Garanti BBVA
  • Halk Bankası
  • PTT Bankası
  • Burgan Bank
  • Fiba Banka

Bu bakımdan vatandaşların arasından tercih yapabileceği pek çok banka yer aldığı görülebilmektedir E-devlet şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama bundan sonra iki farklı yöntem kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir. Bunların arasından birincisi Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe yazarak başvuruda bulunma yöntemidir. Aşağıda bu esnada nelere dikkat ettiği ayrı başlık halinde yer almaktadır İkincisi ise e-devlet üzerinden hesap tanımlaması yapma yöntemidir. İkinci yöntem de yukarıda anlatılmıştır.

Eğer daha önce bir e-devlet hesabı veya şifresi almadıysanız, Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe yoluyla başvuruda bulunma seçeneğiniz bulunmaktadır. Başvurunu herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

E-Devlet Şahıs Ödemelerinde Banka Hesabı Tanımlama Nasıl Olur?

E-devlet şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemi sigortalılar, emekliler ve hak sahipleri için ödeme alma sürecini kolaylaştırmaktadır. Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmaktadır. Bu giriş için e-Devlet şifresi ya da diğer giriş yöntemleri arasından kişiye en uygun olan kullanılabilmektedir.

Hesap tanımlama işlemi için kullanacağınız şifreyi PTT şubesinden temin etmeniz mümkündür. Ayrıca, internet bankacılığı, e-imza, mobil imza gibi farklı giriş yöntemleri de bulunmaktadır. Size en uygun olan giriş yöntemini seçerek e-Devlet sistemine erişim sağlanabilmektedir. Ardından da adım adım aşağıda olan işlemler uygulanmaktadır:

  • İlk olarak turkiye.gov.tr adresine kullandığınız tarayıcı üzerinden giriş yapılmaktadır.
  • Sonrasında yukarıdaki ekranda “Giriş Yap” seçeneğine tıkladığınızda, şifre giriş ekranı açılmaktadır.
  • C. Kimlik numaranızı ve ardından şifrenizi girdikten sonra “Giriş Yap” seçeneğine tıklamaktadır. Bu adımı tamamladıktan sonra, banka hesabı tanımlama işlemi için arama kutusuna ilgili terimi yazarak ilgili sayfaya erişebilmektedir.
  • Bu adım ardından Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımla opsiyonuna tıklanmaktadır.

Adım adım e devlet şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama nasıl olur diyorsanız bu şekilde özetlenebilmektedir. Bunları tamamladıktan sonra ekranda daha önce tanımladığınız hesap bilgileri görüntülenmektedir.

Yeni bir hesap bilgisi eklemek isterseniz de üst bölümde bulunan “Hesap bilgilerini güncelle” seçeneğine tıklamaktadır. Bu şekilde istediğiniz bankaya ait hesap numarasını seçerek kullanmaya başlanabilmektedir.

E-Devlet Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Sorgulama Nasıl Olur?

PTT adıma yatan para sorgulama e devlet üzerinden nasıl yapılır? E-Devlet aracılığıyla banka hesabı tanımlama işlemi Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama bölümü aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. Bu bölümde daha önce tanımladığınız hesap bilgileri görüntülenmekte olup isterseniz bu bilgileri değiştirerek yeni bir hesap kullanmaya başlamanız mümkündür.

E-Devlet üzerinden banka hesabı tanımlama işlemi, özellikle PTT’ye gitmek için zamanı olmayan kişiler için büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca aldığınız ödemeyi başka bir yere yatırmak isterseniz bu avantajdan yine yararlanılabilmektedir. Hesabınızda bekleyen tutara herhangi bir müdahalede bulunmanız gerekmez.

Ancak PTT’ye yatırılan paraların belirli bir süre içinde çekilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili tutar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade edilmektedir. Örneğin PTT’ye yatırılan rapor paraları iki ay boyunca alınmazsa Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade olunur.

PTT üzerinden yapılan ödemeler, başka bir kişi tarafından alınamamaktadır. Ödemeyi almak için bizzat T. C. kimlik belgenizle kuruma başvurmanız gerekmektedir. Ne var ki özellikle sağlık durumunuzun elverişli olmadığı durumlarda, PTT’ye gitmek zor olabilmektedir.

Bu gibi zamanlarda hemen e devlet şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama yaparak ödemelerinizi zahmetsizce almanız mümkündür. Hesabınızdaki parayı istediğiniz gibi kullanmanız; borçlarınızı ödemeniz veya farklı hesaplara kolayca aktarım yapmanız mümkündür.

Devlet Ödemeleri - Şahıs Ödemeleri Sorgulama
Devlet Ödemeleri – Şahıs Ödemeleri Sorgulama

E-Devlet Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Kapatma Nasıl Yapılır?

Devlet ödemeleri konusunda banka hesaplarına dair pek çok soru sorulmaktadır. Bunlardan bir tanesi de açılan bir banka hesabının, nasıl kapatılacağına yöneliktir. E-Devlet üzerinden banka hesabı kapatma işlemi yapma hakkınız bulunmaktadır. Banka hesabı açma, değiştirme ve kapatma işlemleri, hepsi aynı bölümden gerçekleştirilmektedir. Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama bölümünden hesabınızı kapatma işlemi yapılabilmektedir.

Hesabınızı kapatma işlemini, herhangi bir sorunla karşılaşmamak için bazı durumlarda mutlaka yapmanız gerekebilir. Örnek olarak artık o hesap kullanılmıyorsa, başka bir hesabı tanımla istenebilmektedir. Ayrıca hesabınıza ait banka kartını kaybedilmişse de bu durumda da kapatma işlemi yapmak talep edilebilmektedir.

E-Devlet banka hesabı kapatma işlemini farklı bir nedenle de yapmanız mümkündür. Örnek olarak farklı bir bankanın hesabını kullanma da tercih edilebilmektedir. Hesabınızı kapattıktan sonra hiçbir hesap tanımlamama seçeneğiniz de bulunmaktadır. Ödemelerinizi banka yerine PTT üzerinden almayı tercih etmeniz mümkündür.

Bazı sigortalılar devlet ödemeleri konusunda bu yöntemi daha kolay bulmakta olup banka hesabı ile uğraşmak istemeyebilmektedir. E-Devlet banka hesabı tanımlama işlemi tamamen isteğe bağlıdır.

Şahıs Ödemeleri İçin Dilekçe Nasıl Yazılır?

Devlet ödemeleri için dilekçenin nasıl yazıldığı da büyük bir soru işareti olmaktadır. Genel anlamda dilekçe resmi bir belge olarak yazılan ve belirli bir isteği veya talebi ifade etmek amacıyla kullanılan bir yazılı metindir. Şahıs ödemelerinde dilekçe yazmadan bu esnada nelere dikkat edilmesi gerektiği oldukça önemli bir konudur.

Dilekçeler temel olarak  bireysel veya toplumsal sorunları ele almak, resmi kurumlar veya hükümetlerle iletişim kurmak veya herhangi bir konuda çözüm aramak için kullanılmaktadır. Dilekçeler, resmi bir dil kullanılarak yazılmalı ve ilgili kurumların veya hükümetlerin dikkatini çekebilecek şekilde düzenlenmelidir. Genel anlamda bir dilekçe yazarken şunlara özen göstermek gerekmektedir:

  • Dilekçenin resmi bir belge olarak kabul edilmesi için tarih eklemeniz gereken önemli ayrıntılardan biridir. Kamu kurumları, tarihsiz dilekçeleri kabul etmeyebilir. Bu nedenle dilekçenizin sağ üst köşesine veya en son cümlenizin sonuna, kesin ve doğru bir şekilde tarih eklemek unutulmamalıdır.
  • Dilekçenizi hazırladıktan sonra, mutlaka imza eklenmelidir. İmzasız dilekçeler, başvurulan kamu kurumlarında işlem görmeyebilir.
  • Dilekçenizde konuyu ve talebinizi ayrıntılı bir şekilde açıklamanız önemlidir. Ancak bunu yaparken gereksiz detaylara girmeden, hem ilgili görevlinin zamanını boşa harcamanız hem de talebinizi net bir şekilde ifade etmeniz gerekmektedir.
  • Dilekçenizdeki taleple ilgili olarak, talebinizi destekleyecek belgeler varsa, bu belgelerin dilekçenize eklenmesi önemlidir. Ekler, dilekçenin son bölümünde EKLER başlığı altında belirtilmelidir. Ayrıca, herhangi bir belge eklemeseniz bile en azından dilekçe sahibinin T.C. kimlik fotokopisi eklenmelidir.

Bu gibi konular da şahıs ödemeleri dilekçe yazarken bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken konulardır. Ayrıca dilekçe yazarken önemli farklı hususların olduğu da unutulmamalıdır.

Şahıs Ödemeleri Ne Zaman Hesaba Yatar?

PTT şahıs ödemeleri banka hesabına ne zaman yatar? Şahıs ödemelerinin ne zaman hesaba geçeceği, ödemenin türüne ve işlemi gerçekleştiren Sosyal Güvenlik Merkezi’nin iş yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin rapor parası ve emzirme yardımı gibi hızlı işlemler genellikle 15 gün içinde hesaba geçmektedir.

Ancak tıbbi malzeme, yol ödemesi, diş ödemeleri gibi ödemeler en uzun süreyi gerektirenlerdir ve bu tür ödemelerin hesaba geçmesi 2-3 ay kadar sürebilmektedir. Diğer ödemeler de bu gibi farklılıklar yaşanabilmektedir.

Şahıs Ödemeleri İçin Başvuru Kategorileri Neler?

Şahıs ya da devlet ödemeleri için başvurmayı düşünen bireylerin bu kategorileri ve başlıkları anlamaları önemlidir. SGK şahıs ödemelerinin çeşitliliği ve örnek başvuru kategorileri şöyledir:

  • BAĞ-KUR tütün ödemesi
  • İlaç ve diş ödemeleri
  • Hareketsiz emekli maaş iadeleri
  • Yol ve gündelik ödemeleri
  • Tedavi Sağlık İadeleri
  • Emzirme parası
  • BAĞ-KUR emekli aylık ödemeleri
  • Eğitim Öğretim Yardımları
  • Geçici iş göremezlik için rapor paraları
  • Tıbbi malzeme ödemeleri
  • Hasta alt bezi ödemeleri

Tüm bunlar devlet ödemeleri şahıs ödemeleri üzerine bilinmesi gereken, önemli konulardır.

Devlet Ödemeleri - Şahıs Ödemeleri Sorgulama
Devlet Ödemeleri – Şahıs Ödemeleri Sorgulama

Şahıs Ödemelerinden Kimler Yararlanabilir?

Şahıs ödemelerinden faydalanabilmek için belirli kriterleri sağlamak gerekmektedir. Genel olarak aşağıdaki kişi grupları devlet ödemeleri çerçevesinde SGK şahıs ödemelerinden yararlanabilir:

  • 4A Sigorta Kolu
  • 4B Sigorta Kolu
  • 4C Sigorta Kolu
  • Emekli

Müracaat gerçekleştirmeden önce, hangi kategoriye girdiğiniz ve ilgili başvuru şartlarını dikkatlice incelemeniz unutulmaması gereken bir konu olmaktadır.

SGK Şahıs Ödemeleri Arasına Neler Girer?

SGK tarafından sigortalılara yapılan ödemeler, çok çeşitli gider kalemlerini kapsamaktadır. Genellikle sağlık sektöründeki ödemeler ağırlıklı olsa da, zaman zaman eğitim ve diğer giderleri de içerebilmektedir. Şahıs ödemeleri arasında en yaygın olanları geçici iş göremezlik raporu ve emzirme parasıdır.

Eğitimde 4A ve 4B hizmet kollarında verilen nakdi tazminatlar eğitim öğretim yardımları olarak geri ödenen şahıs devlet ödemeleri üzerine dahil olmaktadır. Konut ve Yolda ise İşle ilgili harcamaların geri ödemeleri bu kategoriye girmektedir. Bu bağlamda üç farklı ödeme türü yer almaktadır:

  • Emsan devirleri öncesi verilen emanet iade ödemeleri
  • Gündelik ödemeler
  • Yol ödemeleri

SGK tarafından ödenen maaşlar şahıs ödemeleri olarak kabul edilmemektedir. Ancak yasal olarak üç maaş türü bu istisna kapsamına girmektedir. Bloke konulmuş ve daha sonra kaldırılmış emekli maaşları, Hareketsiz kalan emekli aylıkların geri iadeleri ve Mahkeme kararıyla bağlanan BAĞ-KUR (4B) aylık ödemeleri bu kapsamdadır.

Sağlık ise Şahıs ödemeleri genellikle sağlık sektöründe yoğunlaşmaktadır. SGK bu alanda bir dizi geri ödemeyi kabul etmektedir:

  • Çölyak hastası sigortalılara yapılan metabolizma ödemeleri
  • Hasta alt bezi için yapılan ödemeler
  • Kullanılan ilaçların geri ödemeleri
  • Tedavi kapsamındaki sağlık geri ödemeleri
  • Tıbbi malzemelerin desteği
  • Diş tedavi geri ödemeleri
  • Emzirme yardımı desteği
  • Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası)

Ek olarak diğer kapsamında Eğitim, maaş, konut ve yol kapsamından farklı olan tüm ödemeler diğer kategorisine dahildir. Bu kapsamdaki diğer şahıs ödemeleri şu şekilde görülmektedir:

  • Gelirlerden kaynaklanan red ve iade ödemeleri
  • 4B (BAĞ-KUR) tütün ödemeleri
  • Evlenme yardımları

Tüm bunlar devlet ödemeleri şahıs ödemeleri konusunda bilinmesi gereken önemli noktalar arasındadır.

İlginizi Çekebilir: Sosyal Yardım

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir