Ego Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji

Ego Nedir?

Ego, hayattaki hedeflerimize ulaşabilmek için yoldur.

0

Ego Nedir?

Ego, Bilinen psikolojide bireyin kişiliğini düzenleyici kurallardır. Hayattaki hedeflerimize ulaşabilmek için bir yoldur.

Sağlıklı Ego Nedir?       egoizmmakaleresim1

Kullanılabilir ve sağlıklı bir ego, gözlem, muhakeme ve karar verme gibi özelliklere sahip olmasıdır. İnsanlar ile ilişkimizdeki iletişimimizi sağlamak sağlıklı bir egonun yolundan geçer.

Sağlıklı ego genel anlamda bireyin özgün bir benliğe sahip olma duygusu ile bağdaştırılır. Tecrübeler ile yön çizebilen bilinçli özgün benlik, sağlıklı ego olarak tanımlanabilir.

Benlik-Ego

Psikolojide açıklanabilen bu kavram, sürekli olarak değişkenlik gösteren bir süreçtir.

Benlik-Ego Kavramı Ne zaman Ortaya Çıkmıştır?

Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelen bu kavram, insanın varoşlu ile birlikte doğmuştur.

İnsan yapısındaki sinir ağları sayesinde hareketleri gözlemleyebilmek ve bunun sayesinde yaşamış olduğumuz anılar ve gözlemlerimizi depolamamıza yardımcı oldu.

Kendimizi ve içinde bulunduğumuz dünyanın işleyişini anladıkça, hayatımızdaki günlük işlerin, hayatta kalma muhakemesi üzerinde, kolaylık ve zorluğu hakkında daha bilgi sahibi olmaya başladık.

İşte insanın içindeki tüm bu mücadele kuvveti ‘ego’ olarak tanımlanır.

Yararlı ve Zararlı Ego’ nun Ayırımı

Sahip olduğumuz ego gücümüz bizlerin karşılıklı anlamda hayat mücadelesinde işlevliğini lehimiz için sağlıyorsa ‘sağlıklı ego’ dur.

Eğer ego gücümüz başka şeyler üzerinde hakimiyet sağlamak ve sevgi kavramını ortadan kaldırıyorsa ‘zararlı ego’ olarak tanımlanabilir.

İnsan yapısı duygusal ve işlevsellik adına sevgi ile doludur. Zararlı ego ise bu sevgi alanını yok eder.

Kendimizce duyduğumuz benlik hissi, tutum ve davranışlar, kendimize ait hikayemizden meydana gelir.

Egotizm Nedir?

Ego kavramı ile kullanılan bir diğer kavram da egotizm’dir. Yine egoizm de olduğu gibi bu kavramda da püf nokta, insanın kendini dünyanın merkezinde koymasıdır.

Egoizm ve Egotizm Arasındaki Fark

Egoizm insanın ‘tek ve bir numara’ olması çabasıdır. Egotizm ise bu konuda ısrar etmektir. Egoizm, sakin, egotizm baskın olabilir.

Egotizm ve Bencillik

Egotizm ve bencillik kavramları ‘kibir’ kavramını içinde barındırır.

Egotizm ve bencillikte tanımlanan kibir kavramı, kişiliğimizi dünyanın merkezine koymak ve kendi becerilerimiz üzerinde abartılı olarak düşünülen övgü üzerine açıklanılabilir.

Egotizm’in İlacı

Benliğimizi, dünyanın merkezinde olduğu düşünce ve davranışlarından uzaklaştırıp, hepimizin birbirimizden farklı ve bir tane olduğunun farkına vardığımızda güvenli olur.

Takım Çalışması’ da olarak adlandırılan kavram da aynı zamanda egotizm’ in ilacıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir