Yeme Bozukluğu Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji
Trendlerdeki Yazı

Yeme Bozukluğu Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

Yeme bozukluğu, bilinenler üzerine iki başlık üzerinde değerlendirilse de (Anoreksiya Nervoza, Bulimia Nervoza) başka tip yeme bozuklukları da vardır.

0

Yeme Bozuklukları

Yeme bozukluğu, bilinenler üzerine iki başlık üzerinde değerlendirilse de (Anoreksiya Nervoza, Bulimia Nervoza) başka tip yeme bozuklukları da vardır.

Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu

Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu (Binge Eating Disorder), çok ciddi olumsuz sonuçlar oluşturabilecek psikolojik ve fizyolojik bir rahatsızlıktır.

Kontrol dışı aşırı yeme, bunun sonucunda doğacak suçluluk, başarısızlık ve çaresizlik duyguları ile beraber varlığını sürdürür.

Her yaşta ortaya çıkabilir fakat en yoğun ergenlik ve ergenliğin son dönemlerinde başlar.Tedavi süreci ve süresi kişiye bağlı olup yıllarca sürebilir.

Yeme bozuklukları, genellikle kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülen rahatsızlıklardır ancak bu rahatsızlık erkekler arasında en yaygın olanıdır.

Danıştığınız veya Danışacağınız yetkilinin TYB teşhisi koyabilmesi için bazı önemli özelliklerin saptanabilmesi gerekmektedir,

  • Yenilen yemek sonrasında suçluluk, pişmanlık ve başarısızlık hissetmek.
  • Sık sık diyet yapmak ve hızlı bir şekilde sonuca varmak istemek.
  • Yargılanma ve utanç gibi duygu ve düşünceler yüzünden yalnız yemek
  • Tok olmanıza rağmen aşırı miktarda yemek
  • Yaptığınız diyet, spor vb. eylemlerden tatmin olmamak.

Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu Neden Olur?

Bilişsel Davranışçı Terapilerin sonuçlarına göre, erken yaşta yaşanmış olayların, üzerimizde bıraktığı travmatik veya olumsuz deneyimler sonucunda kişinin kendisine karşı olumsuz düşünceler kurmasına sebep olmuştur.

Yeme Bozuklukları Tedavi Edilebilir Mi?

Yeme Bozukluğu Tedavisi

TYB’nin tedavisinde asıl hedefler, tıkanırcasına yeme ataklarını ortadan kaldırmak, kişiye özel sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazandırmak ve TYB’ ye bağlı ruhsal problemlerin tedavileridir. Tedavide kullanılabilecek en uygun terapilerin başında ‘BDT’ yani ‘’ Bilişsel Davranışçı Terapi’’gelmektedir.

 

PSİKOTERAPİLER

  • TYB’DE BDT TEDAVİSİ
  • Birçok psikoterapinin başında gelen ‘BDT’, TYB için de büyük bir önem taşımaktadır.

Tedavi boyunca hatalarla birlikte yol alarak, işlevi olmayan düşünceleri, bu düşüncelerin asıl sebeplerini ve kişiye ait inançları incelemeye imkan sağlar.

 Kişiye ait yanlış, zarar verici ve olumsuz davranışlar yaratan düşünceleri değiştirmeyi ve kişinin çevresine karşı daha girişken hale gelmesinde yardımcı olur.

Davranışsal olarak ise, katı diyet girişimleri, danışanın kilosu, dış görünümüne ait saplantılı düşüncelerini ve yitik özgüveni baz alır.

KKYT (KENDİ KENDİNE YARDIM TERAPİSİ)

  • İlk adım hastaların kendilerini gözlemlemeleri, tanımalarını, duyulan rahatsızlıkların farkındalığı ve buna karşı uygulanacak adımları hedef alır.
  • Fairnburn’un ‘’Tıkanırcasına Yemenin Üstesinden Gelme’’ (Overcoming Binge Eating) Kitabı (1995)

DAVRANIŞÇI YÖNTEMLERLE KİLO VERME TERAPİSİ (DYKVT)

  • Hastanın beslenmesini hedef alır.
  • Hastanın beslenmesinde kalori kısıtlamaları ve bunun ile birlikte beden egzersizlerinin yapıldığı hastaya özel programlardır.

KİŞİLER ARASI PSİKOTERAPİ (KAP)

  • BDT’de olduğu gibi hastanın yeme bozukluğunun yaşamında sebep olduğu olayları tespit eder.
  • Hastanın hayatında bulunduğu ilişkileri (yeme bozukluğu kaynaklı) düzenler.

DİYALEKTİK DAVRANIŞÇI TERAPİ (DDT)

DDT, boderline kişilik bozukluğu tedavisinde uygulanan bir terapidir.

  • Duygu durumunun düzelmesi için yapılır.
  • Kişinin kendisine karşı farkındalığı, hoş görüsü, kişiler arası ilişkileri baz alınır.

 

MOTİVASYONEL TERAPİ (MT)

  • Madde kullanımlarının tedavisinde geliştirilen terapi yöntemidir.
  • BDT ile birlikte hastanın yeme bozukluğu ile ilgili düşük inancını, iyileşemeyeceğine ait işlevsiz düşüncelerini düzeltmede etkili olduğu gözlemlenmiştir.

SONUÇ

Sonuç olarak ‘Yeme Bozukluğu’ tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır. Makalemizde bahsetmediğimiz daha birçok psikoterapi yöntemlerinden ayrı tedavi yöntemleri de vardır ve uygulanmaktadır (İlaç Tedavisi). Yeme bozukluğu tedavisi görmeniz gerektiğinizi düşünüyorsanız, bu tedaviyi hayatta kendinizi daha iyi hissetmek, daha sağlıklı ve iyi bir birey haline getirmeniz için yaptığınızı unutmayın.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir