Bu içerikte neler var?
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğun’da Psikolojik Ve Sosyal Yönler Nelerdir?
Aşırı yeme, bazı zamanlarda yalnızca bir tıkanırcasına yeme periyodu olarak tanımlanabilir. Tekrar etse de, diğer problemler ile ayrıştırılmış bir davranıştır.
Ama genellikle, aşırı yeme başka problemler ile ilişkilidir. Yani tıkanırcasına yeme bozukluğu yaşayan bireyler, çoğu durumda bu güçlükler yüzünden sorun yaşarlar.
Tıkanırcasına yeme ile bu problemler arasındaki bağlantı karmaşık ve sorun yaratan kısır döngülerden meydana gelir.
Diyet Yapmak
Tıkanırcasına Y.B. yaşayan çoğu kişi katı diyetler yapar. Tıkanırcasına y.b.’ da yeme düzeni diğerlerine göre farklıdır. Yani tıkanırcasına yeme probleminde fazla yeme atakları eklenir.
Tıkanırcasına y.b.’ a sahip bazı kişiler diyet yaparlar ve onlar için bu diyet dönemi uzun süreli olabilir. Başarılı bir diyet dönemi ve bu diyet döneminde olan tıkanırcasına yeme davranışları arasındaki döngüde gidip gelinir.
Diyet tıkanırcasına yemeyi tetiklemeye sebep olur. Tıkanırcasına yiyen bir bireyin tıkanırcasına yemesi, diyet yaptığı zamanlarda ortaya çıkmaya çok daha müsait olur.
Bu yüzden tıkanırcasına yiyen bir bireyin diyet yaparken tıkanmaya sebep olabilecek unsurlara çok dikkat etmesi gerekir.
Diyet Yapmanın Etkileri
Diyet yapmanın insan üzerinde fiziksel ve psikolojik birçok etkisi vardır. Dikkat edilmesi gereken psikolojik etki, kişinin diyet yaparken yemek hakkındaki düşüncelerinin zihnini anormal derecede meşgul etmesidir.
Yiyecek üzerine kurulan bu meşguliyet, bireyin yaşantısındaki diğer konulara odaklanmasında sorun yaşatır. Konsantrasyon gerek olan bazı işlerde zorluk çekerler ve yapmak olanaksız bir hal alabilir.
Katı diyet yerine uygun diyet yapmak
Katı diyetler anlaşılabileceği üzere aşırı diyetlerdir ve yeme bozukluklarına sürükler. Bireyin miktar, zaman üzerindeki kısıtlamalar koyması fark edilebilir ölçüdedir.
Tıkanırcasına yiyen bazı bireylerin, ek olarak özellikle bulimia nevroza yaşayan bireylerin diyet uygulamaları katıdır.
Diyet uygulamaları aşırı ve katı ise, genel olarak kısıtlama getiren davranışlarda bulunduruyorsa, kısır döngü olarak ‘başarısızlıklar’ görülür. Ayrıca aşırı yemeyi tetikler.
Birey bu davranışlar üzerine sadece kilo alıp vermeye odaklanır, ‘ya hep ya hiç’ düşünme biçimine girer.
Sosyal Etkiler
BKİ( beden kitle indeksi), bireyde normalden düşük kilolu ise sosyal yönden belirgin etkileri vardır. Birey, içe dönük ve kendine odaklanmış bir duruma eğilim gösterir. Yani birey bu durumda sosyal ortamdan çekilme yaşarlar ve buna alışırlar.
Şekil ve Kilo Üzerindeki Kaygılar
Tıkanırcasına yeme bozukluğu yaşayan çoğu kişi beden şekli ve kilo hakkında kaygı yaşarlar. Bireyin yaşadığı kaygı aşırı olmakla birlikte yaşamına müdahale etmeyi beraberinde getirir.
Kast edilen ‘aşırı endişe’ birçok yeme bozukluğunun sebebidir. Çoğu insan hayatını çeşitli performanslar ile değerlendirirken, yeme bozukluğu yaşayan insanlar değerlerini beden şekli, kilo ve bu konudaki kontrol etme davranışları ile ölçerler.
Kilo Takibi ve Kilo’dan Kaçınma
Kişinin kilo hakkındaki en kaygılı rütieli vücut kontrolüdür. Bu davranış hem kilo takibi hem de şekil kontrol etmeyi içerebilir.
Yeme bozukluğu yaşayan bireylerin kilo hakkındaki kontrolü çoğu şekilde, kilo tartımıyla gerçekleşir. Bu aşırı derecede yapılır. (Günde birden fazla tartılmak gibi).
Bireylerde, tartıda çıkan sayı ne olursa olsun yemelerini kısıtlamalarına sebep olur ve tıkanırcasına yemeyi tetikler.