Topluluk Önünde Konuşma Nasıl Olmalıdır?
  1. Anasayfa
  2. Genel

Topluluk Önünde Konuşma Nasıl Olmalıdır?

 Topluluk önünde konuşmak denilince her dört kişiden birinin bu konuda kaygı yaşadığı görülmüştür. Topluluk önünde nasıl konuşulur, detayları yazımızda !

0

Topluluk Önünde Konuşmak

Topluluk önünde konuşmak denilince her dört kişiden birinin bu konuda kaygı yaşadığı görülmüştür. Bu kişilerin bir kısmının bu kaygıyı yenmek için kişisel gelişim alanı yöntemlerine başvurduğu, bir kısmının da topluluk önünde konuşmaktan sürekli kaçınarak kendi içlerinde bu kaygıyı sineye çektiği ve bu kaçınmalar sonucunda kaygı düzeyinin daha da arttığı belirlenmiştir. Kaygı çok doğal bir durum olmakla birlikte her işimizde biraz kaygı duymamız, bizim o işi yapmada daha özverili olmamızı sağlar. Bilindiği ve uygulandığı takdirde kaygı düzeyini normale çekerek topluluk önünde konuşmayı daha rahat hale getirecek yöntemler bulunmaktadır.

 

Topluluk Önünde Konuşmak Nasıl Olmalıdır?

 

Kaygı Problemi

Topluluk önünde konuşmanın en temel yapı taşı kaygı düzeyini minimum seviyede tutabilmeyi başarmaktır. Bunun için öncelikle sahne öncelerinde yapabileceğiniz nefes egzersizleri büyük önem taşır. Yaptığınız işi içselleştirmeli ve karşısına çıkacağınız insanların her gün iç içe yaşadığınız sizin gibi normal kişiler olduğuna kendinizi büyük ölçüde inandırmalısınız. Karşılarında hata yapmaktan korkmak sizi hata yapmaya daha meyilli hale getirecektir.

Yenemediğiniz, kontrol altına alamadığınız bir heyecanınız varsa bu heyecanınızı seyircilerinizle paylaşmak yararlı olacaktır. Bu ileti sonrası samimiyetinizden ötürü seyircilerden yana hoş karşılanmanız sizi büyük ölçüde rahatlatacaktır. Bu işi kendinizi “seyircileri güldürmeliyim, onları şaşırtmalıyım” gibi cümlelerle şartlayarak yerine getirmek istemeniz konuşmaya daha başlamadan yapabileceğiniz hataların en büyüğü olacaktır. Şartlanmadan, kendiniz olmalısınız.

 

Hazırlık

Seyircilerden gelebilecek her türlü soruya hazırlıklı olmak esastır. Bunun için konuşma öncesi üzerinde konuşacağınız konu için uzun süreli kapsamlı bir araştırma yapmış olmak ve bilgi birikiminizin yeterince kuvvetli olması önemlidir.

Konuyla ilgili bir sunum hazırlamak önemlidir. Sahnede konuşma yaparken konuşmanızı bir sunum ile desteklemek, heyecan anında konuyu unutabilme riskinizi aşağı indirecektir. Ama konuyu olduğu gibi sunumdan okumanız büyük bir hata olacağı için de sunumunuzu olabildiğince görsellerle desteklemeli ve konuyu genel hatlarıyla tanımlayan birkaç cümleye yer vermelisiniz.

 

Sahne

Sahnede sürekli hareket halinde olmak, ileri geriye sürekli olarak yürümek; mikrofon, kalem gibi objelerle sürekli olarak oynamak; abartılı el hareketleri ve mimikler kullanmak seyircilerin dikkatini dağıtacağı için yapılmaması gerekmektedir. Sahnede olabildiğince sabit durulmalı ve eller rahatsız edici olmayacak şekilde hareket ettirilmelidir.

Daha önce okuduğunuz, hoşunuza giden, konuyla ilgili olduğunu düşündüğünüz hikayeleri seyircilerle paylaşmak seyircilerin hayal dünyasını harekete geçireceği için tekdüzeliğin önüne geçerek, yerinde bir hareket olacaktır. Fakat konunuzla alakası olmayan, uzun ve sıkıcı, anlamsız hikayeleri seyircilerle paylaşmak tam tersi bir etki oluşturacaktır. Okuduğunuz hikayelerin yanında kendi yaşamış olduğunuz komik, kısa anılarınızı da seyircilerle paylaşabilirsiniz.

 

Bitiriş

Konuşmanız bittikten sonra seyircilerle daha çok etkileşime girmek amacıyla onlara soracak soruları olup olmadığını sorarak, sorular alabilir ya da onlara sorular yöneltebilirsiniz. Son olarak kendilerine teşekkür ederek konuşmanızı tamamen sonlandırabilirsiniz.

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir