Kıskançlık Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Genel

Kıskançlık Nedir?

İnsanın fıtratında ki en temel duygulardan biri kıskançlıktır. Kıskançlık kimi zaman iyi iken kimi zaman bizlere zarar verecek hale gelebilmektedir.

0

İnsanın fıtratında ki en temel duygulardan biri kıskançlıktır. Kıskançlık kimi zaman iyi iken kimi zaman bizlere zarar verecek hale gelebilmektedir. Kıskançlığa dair kavramları ve kıskançlığın gerekli-gereksiz yerlerini incelemeye başlayalım.

Kıskanmak

Kıskançlığı genellikle ilişkiler arasında sıkça görmekteyiz. Eşimiz bir kadınla veya erkekle tokalaştığı zaman veya kimilerine göre karşı cinsle konuştuğunda dahil kıskançlık alametleri baş göstermektedir. Kıskanmak insanın doğasında olan bir duygudur. Bu duyguyu bastırmak diğer duyguları bastırmak kadar tehlikeli bir haldir. Bir olayda kıskanmak size yanlış geliyor ise genellikle o duyguyu bastırırsınız. Genellikle diğer duygular için de bu tercih yolu geçerlidir.

Kıskançlığı Doğru Şekilde Kullanmak

Kıskançlık insanlar arasındaki duygu bağıntısı ile oluşur. Örneğin bir arkadaşınızın sizin sahip olmadığınız bir özelliğe veya eşyaya sahip olması sizin kıskançlık duygunuz harekete geçirebilir. Bir başka örnek olarak kardeşler arasında anne babaya karşı sevilme isteğine dair kıskançlıklar meydana gelebilir. Bu durumlar oldukça doğal ve normaldir. Duygularımızı tetikleyen ilk şey düşüncelerimizdir. Düşüncelerimiz yanlış veya doğru olabilir. Kıskançlık duygusunun bağlı olduğu düşünceyi saptamak bir konuyu netleştirmek için güzel çözüm yolları arasındadır. Örneğin arkadaşınızın yeni aldığı bir kalemi kıskandınız. Buna bağlı olan düşüncenizi bulmalısınız.

  • Kalemini çok beğendim fakat o kalemden bende yok.
  • O arkadaşım bu kaleme sahip olabilmiş bu onu özel kılıyor fakat bende olmadığı için ben özel değilim.
  • Arkadaşım bu kaleme sahip olduğu için ona olan ilgi daha fazla artmaya başlayacak.

Kıskançlık duygumuzun altındaki birkaç düşüncemizi ortaya çıkarmış olduk.

Genellikle küçük yaş grubundaki çocuklarımızdan bu gibi düşünceleri bulması ve karar vermesi beklenmez. Daha çok bu durumlarda anne veya babanın çocuğun anlayacağı hoş bir dilden konuşması gereklidir. Kıskançlık sadece küçük yaşlara mensup olmadığı için büyükler açısından ele almak bizlere önemli çözüm yolları gerektiriyor.

Yetişkin bir insan kıskançlık hissettiği anda bunun hangi düşüncelere bağlı olduğunu bularak kendisine doğru bir yol çizebilir. Eğer ki kıskançlığınızı yerli buluyorsanız örneğin eşinizi kıskanmak gibi bu durumu eşinize belli etmelisiniz. Eğer eşiniz bu durumdan rahatsız oluyor ve sizi yersiz buluyor ise eşinize baskı uygulamamalısınız. Unutmayın ki eşimiz dahi olsa her insanın kendi hayat çemberi vardır ve istedikleri kararları verip uygulayabilirler. Bizler sadece saygı çerçevesinde duygularımızı ifade edebiliriz. Bu durum oldukça güzel ve basit çözüm yolları arasında yer almaktadır.

Kıskançlığın Yanlış Kullanımı

Kıskançlık yanlış şekilde kullanıldığı zaman bu en çok bize zarar verecektir. Genellikle insanlar en çok sevdiği kişilere zarar verirler. Onlara değer ve ilgi gösterdikleri için korumacı veya fazla sevgi göstermeye başlayabilirler. İlişkilerde kıskançlık boyutunu ayarlamak ta fayda vardır. Aksi halde bu ilişkiye zarar vererek her iki tarafında yormaya başlar. İlişkilerde en iyi yol duygularımızı saygı içerisinde karşı tarafa iletmektir. İlişkide kişilerin kendi sınır alanları bulunmaktadır. Her birey kendi alanında özgür ve hak sahibidir. Bundan dolayı en sevdiğimiz kişi dahi olsa hayatına müdahale veya herhangi bir aşırı korumacılık uygulamak haddimize değildir.

Kıskançlığı yanlış kullanmanın başka bir örneği olarak iş arkadaşlığı diyebiliriz. Sizden daha iyi mertebelerde ve daha iyi konumlarda olan kişilerin olması gayet doğaldır. Bazen onların çalışmalarını kıskanabilir ve onlardan daha iyi olmak isteyebiliriz. Bu durum gayet normal ve doğaldır. Fakat bu durumda eğer karşı tarafa zarar verme eğiliminde iseniz veya onun konumunu daha aşağılara çekmek gibi düşünceler de kendinizi buluyorsanız bu durumun sadece size zarar vereceğini unutmamalısınız. Bunu sadece maddi zarar olarak algılamak doğru değildir. Aynı zamanda manevi durumumuz kötü olduğu zaman da ne kendimize ne de insanlığa faydamızın dokunması çok düşük bir organdır.

Bundan dolayı her duygumuz gibi kıskançlık duygumuzu da bastırmak yerine doğru şekillerde düşüncelere bağlı kılarak yol çizmemiz en uygunu olacaktır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir