Bebeklerin zekâ gelişimleri için ebeveynlerin üzerine düşen görevin önemi büyüktür. Aileler bebekleriyle konuşmalı, oynamalı, onlara vakit ayırmaları ve sevgilerini göstermeliler. Bebeklerin zekâ gelişimlerinde 0-1 yaş arası oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeğinize daha dikkatli ve hassas davranmalısınız.
Bu içerikte neler var?
- 1 1.Bebeğinizle göz teması kurmalısınız;
- 2 2.Bebeğinizle uzun uzun konuşun;
- 3 3.Anne sütüyle besleyin;
- 4 4.Bebeğinizi gıdıklayın;
- 5 5.Farlılıkları uygulayın;
- 6 6.Bebeğinize manzara keyfi yaşatın;
- 7 7.Bebeğinize şarkı söyleyin;
- 8 8.Bebeğinize oyun bahçesi olun;
- 9 9.Bebeğinize kitap okuyun;
- 10 10.Ce-e oynayın;
- 11 11.Bebeğinizin yemeğiyle oynamasına izin verin;
- 12 12.Her şeyi sayın;
- 13 13.Bebeğinize engelli yollar hazırlayın;
1.Bebeğinizle göz teması kurmalısınız;
Yeni doğan bebekler içgüdüleriyle hareket eder ve kısa zamanda sürekli gördüğü yüzleri hafızasına kazır. Bu nedenle bebeğinizin sizi daha hızlı tanımasını sağlamak için göz teması kurmalısınız. Böylece bebeğinizin hafızası daha hızlı olgunlaşacaktır.
2.Bebeğinizle uzun uzun konuşun;
Bebeğiniz dünyaya geldiği ilk günden itibaren de onunla konuşmaya devam edin. Çevrenizdeki olayları anlatın, duygularınızı anlatın. İlk başta boş bakışlar alacaksınızdır ancak ilerleyen zamanlarda bebeğiniz kendisiyle konuşmanızı isteyecek tepkiler vermeye başlayacaktır. Zamanla bakışları da boş olmaktan çıkacaktır.
3.Anne sütüyle besleyin;
Yapılan araştırmalar sonucunda anne sütüyle beslenen bebeklerin IQ düzeylerinin daha yüksek olduğu doğrulanmıştır. Bebeğinizi emzirirken onunla konuşmalı, şarkılar söylemeli ve temas kurmalısınız.
4.Bebeğinizi gıdıklayın;
Uzmanlar bebeklerin gelişimleri için, gülmelerinin oldukça önemli olduğun belirtiyor. Bu sebeple bebeğinizi gıdıklamalı, dil çıkarıp gülmelerini sağlamalısınız. Bebeklerin gülmeleri espri anlayışlarının gelişebilmesinde önemli bir etkendir.
5.Farlılıkları uygulayın;
Bebeğinize birbirine benzeyen aralarında ufak farklılıklar olan cisimler gösterin. Bu sayede bebeğiniz karşılaştırma yapmayı öğrenecektir. Bu uygulamalar sayesinde bebeğiniz okuma çağına geldiğinde fazla zorlanmayacaktır.
6.Bebeğinize manzara keyfi yaşatın;
Bebeğinizle birlikte yürüyüşlere çıkın. Gezinirken de çevrede gördüğünüz nesneleri onlara göstererek onlarla konuşun. Konuşmanız hafızasının gelişmesine büyük katkıda bulunacaktır.
7.Bebeğinize şarkı söyleyin;
Yapılan araştırmaların sonucunda, bebeğin matematiksel zekâsının gelişmesi için, müzik ritminin önemli olduğunu ortaya koyar niteliktedir. Bu yüzden onunla konuşurken melodili, canlı bir şekilde konuşmalı bazen de şarkılar söylemelisiniz.
8.Bebeğinize oyun bahçesi olun;
Yere uzanın ve bebeğinizin üzerinize tırmanmasına izin verin. Onunla farklı oyunlar kurarak oynayın, dans edin ve zaman geçirin.
9.Bebeğinize kitap okuyun;
Bebeğinize kitap okumanız kelime hazinelerinin gelişmesinde önemlidir. Bebeğinize aynı kitapları birkaç defa okumanız bebeğin yeni kelimeler öğrenmesini sağlayacaktır.
10.Ce-e oynayın;
Saklanma, yok olma ve tekrar bulunma üzerine yapılan oynamalar bebeğin, objelerin kaybolabileceğini ve tekrar geri gelebileceğini düşündürür. Bu hayal gücü için doğru bir uygulanma olacaktır.
11.Bebeğinizin yemeğiyle oynamasına izin verin;
Bebekler 8 ayı geçtikten sonra yavaş yavaş anne sütünden ek besinlere geçiş yapacaklardır. Bu sürede bebeğin önüne koyduğunuz yiyeceklere elini batırması içgüdüsünden ileri gelir ve bunu yapmak ister. Buna izin verin, yemek kültürünü öğrenmeye başlıyor demektir.
12.Her şeyi sayın;
Bebeğinize etrafındaki nesnelerden tutun, el ve ayak parmaklarınıza varana dek bütün her şeyi sayın. Belirli bir süre sonra bebeğiniz de size katılarak saymaya başlayacaktır.
13.Bebeğinize engelli yollar hazırlayın;
Minder ve oyuncaklardan oluşan bir platform hazırlayın. Bunların altından emekleyerek veya üzerinden geçmesini sağlayın. Bu tür uygulamalar bebeğin motor becerilerini geliştirici rol oynar.