Aile ve Çocuk

Okul Öncesi Çocuğunuzun Günlük Yaşamını Okuyarak Düzenleyin

Çocuklara Okuma Alışkanlığının Kazandırılması

Okumayı öğrenme süreci karmaşıktır. Bu süreç hakkında çok fazla bilgi var olsa da, bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri de ebeveynlerin günlük hayatın rutinleri hakkında okumayı öğrenmeleri için çocuklarına yardım etmeleri. Okumayı öğrenmenin temellerini konuşmak, dinlemek, okumak ve yazmak oluşturuyor. Çocuklar, kendilerine bakmakta olan yetişkinlerle konuştuğunda, hem yeni hem de tanıdık kelimeler duyar ve sözcük hazneleri büyür.

 

Yetişkinlerin ve çocukların birlikte konuşma fırsatları, arabada veya otobüste gezinmek, akşam yemeği yemek ve çamaşır yıkamak veya banyo yapmak ve yatmaya hazırlanmak gibi ev işlerini yapmak gibi günlük rutinler sırasında gerçekleşir. Konuşmanın önemli bir kısmı dinleyerek öğrenilir. Çocuklar konuştuğunda, yetişkinler dinler ve cevap verirler. Sonra çocuklar dinleyip cevap verirler ve böylece konuşma akışı olur. Bunu sürekli hale getirdiklerinde yetişkinler kadar düzgün ve sürekli konuşabilir hale gelirler.

Gündelik Deneyimlerle Okuma Becerisini Geliştirme

Sevdiğiniz bir yetişkinle, yüksek sesle okuduğunuz veya hikayeler anlattığınız zamanlarda ne kadar eğlendiğinizi hatırlıyor musunuz? Okul öncesi çocuğunuzun favori oyuncak ayısının ya da daha küçük bir kardeşinin konuşmasını “taklit” etmesini izlediniz mi? En sevdiği hikayeyi tekrar tekrar okumanızı istedi mi? Bu deneyimler çocuklara okumanın eğlenceli olduğunu söyler. Ve faaliyetler eğlenceli olduğunda tekrarlanırlar.

 

Bu okuma deneyimleri sırasında çocuklar, kelimeleri oluşturmak için bir araya gelen diğer kelimeler ve semboller (harfler) gibi birçok basılı öğeye aşina olurlar. Çocuğunuz mektupları gördüğünde onları tanıdık kelimelere, özellikle de adını oluşturan harflere bağlamaya başlar. Bu mektupları yazmak istemek doğal bir sonraki adımdır. Çocuklar, onlara önemli gelen yetişkinlerin eylemlerini kopyalar. Ebeveynlerin bir bakkal listesi oluşturduğunu gördüklerinde, kendi listesini yapmak için kalem ve kâğıt kullanmak isterler.

 

Bu yazı yazma çalışmalarını teşvik etmenin basit bir yolu, çocuğunuzun kullanabileceği kalemler, işaretleyiciler, boya kalemi ve eskiz kağıdının bulunmasıdır. Konuşma, dinleme, okuma ve yazma ile ilgili davranışları çocuk ne kadar çok uygulamaya başlarsa, o kadar çok hevesli okuyucu olur. Bir ebeveyn olarak bu erken okuma yazma davranışları üzerinde büyük bir etkisi olsa da, siz ve çocuğunuz günlük hayatın temel rutinlerini paylaşırken okuma yazma deneyimine yönelik fırsatların olduğunu daima hatırlamalısınız.

Yusuf Yazar

Çocukluğumdan bu yana bilgisayar ve kitaplara ilgi duydum. Lise yıllarında yazılım, psikoloji, kişisel gelişim gibi konularda uzmanlaşmak için eğitimler aldım. Bu alanlarda bolca kitap okudum ve hala kitap okumaya devam ediyorum. Kırıkkale Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Endüstri Mühendisliğinin yanında yazılım ile ilgileniyorum ve e-ticaret uzmanı olarak çalışıyorum. Her zaman öğrenme meraklısı oldum ve öğrendiklerimi yazarak daha iyi kavrayabiliyorum. Bu sebepten öğrendiklerimi Okurdan.com üzerinden paylaşarak başkalarının da bu bilgileri elde etmesini ve onlarda merak uyandırmayı hedefliyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu