Panik Atak Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji

Panik Atak Nedir?

Panik atak; ani olarak veya düzenli şekilde atakların gerçekleştiği, beraberinde korku ve panik hissinin de yaşandığı anksiyete bozukluğu (kaygı bozukluğu) olarak adlandırılır.

0

Panik atak; ani olarak veya düzenli şekilde atakların gerçekleştiği, beraberinde korku ve panik hissinin de yaşandığı anksiyete bozukluğu (kaygı bozukluğu) olarak adlandırılır.

İnsanlar hemen hemen belirli zamanlarda endişe ve panik hissini yaşamaktadır. Bu his veya duygular stresli olaylar karşısında verilen doğal tepkilerdir. Fakat panik atağın normal kaygı ve korkudan ayrılan en önemli püf noktası; kaygı, korku ve panik gibi hislerin düzenli olarak yaşamaktır. Ayrıca sebepsiz olarak ortaya çıkarlar.

Panik Atak Kimlerde Görülür?

Yetişkinlere has olmayan bu rahatsızlık, çocuklarda da ayrım yapmaksızın rastlanılır.

Panik Atak Gerçekte Ne Anlama Gelmektedir?

Panik atak esasında bir tür korkuya karşı verilen cevaptır. Vücudumuzun gerginliğe, tehlikelere veya strese karşı vermiş olduğu ani ve abartılı davranışlardır. Bundan dolayı herhangi bir yerde, mekanda yaşanılabilir. Aniden gelişen panik atak belirtileri ve davranışları, genel olarak 9-10 dk. arasında en yüksek seviyeye ulaşır ve en fazla 25-30 dk. içerisinde biter

Panik Atak Nasıl Hissettirir?

Panik atak yaşarken, ölmek üzereymiş gibi bir hisse kapılırsınız. Ancak ataklar çoğunlukla zarar vermezler ve yaşanan bu dorukta hisler yanılsatır. Ayrıca, bazı panik atak durumları fiziksel sorunlar da içerebilir. Bu durumda en sağlıklı yapılması gereken davranış bir doktora başvurmaktır.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak yaşanması ve teşhisinin konulabilmesi için birkaç durumun gözlemlenebilmesi gerekir;

  • Kalp çarpıntısı
  • Hızlı nabız
  • Titremek
  • Nefes’ de daralma
  • Boğulma veya ölme hissi
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Baygınlık hissi
  • Ateş yükselmesi
  • Uyuşma hissi
  • Göğüs ağrısı ve vücutta ağırlaşma

Bu durumlar genel panik atak belirtileridir. Ancak bazı insanlar panik atak teşhisi belirlerken her belirtiyi yaşamamaktadır. Bu da Panik atak çeşitlerini doğurmaya yol açabilmiştir.

Panik Atak Çeşitleri

Esasen panik atak yaşayan insanlarda, atağın şiddeti ve süresi açısından farklılık saptanmamaktadır. Yalnızca eş zamanlı atağı tetikleyen durumlara göre farklılıklar gözlemlenebilir.

İki Tür Panik Atak Çeşidi Vardır;

  1. Beklenilen Panik Ataklar
  2. Beklenilmeyen Panik Ataklar

1.Beklenilen Panik Atak Nedir?

Belli başlı durumlara veya tetikleyicilere maruz bırakılmak ile gerçekleşir. Kapalı alanda kalmak veya sıkışmaktan korkan bir kişinin bu alanda maruz kalması durumunda panik atak yaşayacağını önceden kestirebilmektedir. Başka bir örnek olarak uçak fobisi olan bir bireyin uçağa binmesi sonrasında önceden kendinde kestirebileceği bir ataktır.

2.Beklenilmeyen Panik Atak Nedir?

Aniden ortaya çıkabilen ve belli bir nedene tabi tutulamayan ataklardır. Bu tür yaşanan panik atak, dorukta yaşanan kaygı, korku hislerine ya da şiddetli derecede rahatsız eden fiziksel hislere sahip olmayı içerir.

Panik Atak Tedavisi

Panik Atağın belirli bir tedavisi yoktur. Fakat bazı rahatsızlıklarda da olduğu gibi atakları kontrol edebilmek mümkündür. En geçerli tedavi yollarından birisi olan ilaç tedavisi, aynı zamanda bir psikoterapi desteği de almayı beraberinde getirir. Aynı zamanda antidepresan ilaçları da panik bozukluk ilaçlarla birlikte kullanıldığında kaygı bozukluğu ile bağlantılı olabilecek semptomların da kontrol edilmesinde yardımcı olabilmektedir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir