Ergenlik Dönemi Depresyonu Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Aile ve Çocuk

Ergenlik Dönemi Depresyonu Nedir?

0

Ergenlik, çocukluktan çıkıp yeni bir evreye geçiş dönemi olarak adlandırılır. Çocuk ergenlik dönemi sürecinde sosyal, fiziksel, psikolojik olarak bir değişim içerisine girer ve bu süreç, duyguların zirvede yaşandığı süreç olarak tanımlanabilir. Ergenlikte duyguların her yönde şiddetli miktarda yaşanması depresyonu da tetikler. Depresyon tanısı konmuş ergen bireylerde, tanının konmadan önceki sürecinde sağlıklı akranlarına göre çok daha fazla stresli, gergin yaşam olaylarında oldukları tespit edilmiştir.

Ergenlik Döneminde Depresyon Sebepleri Nelerdir?

Depresyon sebepleri kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı olaylar kişiler tarafından farklı algılanır. Bu da demek oluyor ki, aynı olayı yaşayan iki bireyin birinde çok fazla etkilenme olup o konu hakkında sıkıntı yaşayabilir fakat diğer bireyde bu bir sorun yaratmamaktadır. Bu konuda yaşam şeklimiz ve algımızın rolü de çok büyüktür.

Depresyona sebep olan bazı nedenler;

  1. Bireyin sevdiği bir kişiyi kaybetmesi
  2. Aile içi huzursuzluk ve çatışmalar
  3. Arkadaş grubu tarafından kabul görmeme veya dışlanma
  4. Anne ve babanın ayrılması
  5. Öğrenme problemleri
  6. Aileye yeni bir bireyin katılması
  7. Düşünce ve duyguları aktaramama
  8. Otoriteryen aile içerisinde büyüme
  9. Aile içi iletişimsizlik
  10. Çok fazla eleştirilmek ve reddedilmek

Çocuklarının her süreçten geçerken aileleri tarafından önemli destek görmeleri şarttır. Unutulmaması gereken konu, ergenlik dönemi de çocukluk dönemi gibi bir süreçtir ve ilgi ve bakım ister.

Ergen Bireyde Depresyon Belirtileri

Her depresyonun adımı gibi bireyin hayat kalitesini düşürmesi ile ortaya çıkmaktadır. Ergen bireyin yoğun olarak mutsuzluk, çaresizlik ve yalnızlık duygusu ile baş başa kalması bu problemin başlıca sebeplerindendir.

  • Ergen bireyin okul başarı ve performansı konusunda azalma görülür
  • Yalnız kalma isteği ve içine kapanma davranışları artış gösterir.
  • İştahta çok artış veya çok azalma görülür. Bundan dolayı, çok kilo alımı veya çok kilo kaybedişleri sebebiyle yeme bozuklukları yaşanabilir.
  • Aile içi iletişimsizlik artar.
  • Yapmaktan hoşlanılan aktivitelere karşı ilgi oldukça azalır.
  • Ergen bireyde enerji kaybı ciddi seviyededir. Sıklıkla halsizlik, yorgunluk hisseder.
  • Maddenin kötü kullanımlarına, sigara kullanımına, aileden uzaklaşma gibi birçok davranışlara meyilli duruma gelebilir.

Ergen bireyde rastlanılan bu durumlar fark edildiğinde bir psikiyatri veya psikolog uzmanına başvurulması gerekir. Depresyon, kendi kendine iyileşebilen bir duygu durum bozukluğu anlamına gelmez.

Ergen Bireyde Depresyon Tedavisi ve Süreci

Ergen bireyde depresyon belirtileri görüldüğünde yapılacak en sağlıklı davranış bir psikiyatr uzmanı ile iletişime geçmektir. Terapi için en yardımcı olabilecek terapi türü BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi) terapisidir. Bu şart ön planda tutularak randevu alınmalıdır. BDT terapisinde bireyin yaşantısı ve düşünceleri ile ilgili konular üzerinde çalışmalar yapılır. Çevresinde yaşadıkları, insanlara karşı tepkileri ve arkadaş ortamı vs. Depresyon yaşayan ergen bireyin kendisi ile ilgili düşünceleri çaresizlik, olumsuzluk hatta kendini sevmeme, kendinden tiksinme gibi durumlar görülebilir. Bu düşüncelerin yanı sıra özgüven yetersizliği, beğenilmeme düşünceleri ile de yaşantısını sürdürmeye çalışıyor olabilir. Uzman tarafından psikoterapi seanslarında ele alınan bireyin düşünceleri, daha gerçekçi, işlevselliğe sahip bir hale getirilir. Ergen bireyin yaşadığı depresyon ciddi bir aşamada ise tedavi sürecinde BDT ile birlikte ilaç tedavisi de alması gerekebilir. Bu sayede bu süreç daha kolay ve güvenli atlatılabilir. Depresyon ilaçları bireye özgüdür. İşe yaramayan ilaç olması durumunda, uzman psikiyatr durumu değerlendirerek ilaç değişikliği uygulayacaktır.

depresyon-tedavisi

Ergenlik Dönemi Depresyonunda Tedavi Şart mıdır?

Bireyde kötümser duygu durumları uzun zaman alıyorsa, bu duygu ve düşüncelerde değişim olmuyorsa depresyon tedavisi için şart koşulabilir. Bu davranış ve duygu durum halleri intihar eylemlerine kadar yol açabilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir