Borderline (Kişilik Bozukluğu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Kimlerde Görülür?
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji

Borderline (Kişilik Bozukluğu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Kimlerde Görülür?

Kişilik bozukluğu olarak bilinen ‘Borderline’, hastanın sağlıksız düşünce yapısı ve eylemlere sahip olduğu bir zihinsel bozukluktur.Kişilik Bozukluğu tanısı olan bir kişi, çevresindeki ilişkilerini anlamakta zorlanır.

0

BORDERLİNE (KİŞİLİK BOZUKLUĞU)

Kişilik bozukluğu olarak bilinen ‘Borderline’, hastanın sağlıksız düşünce yapısı ve eylemlere sahip olduğu bir zihinsel bozukluktur.

Kişilik Bozukluğu tanısı olan bir kişi, çevresindeki ilişkilerini anlamakta zorlanır. Kısacası hayata müdahale diyebileceğimiz durumdur.

Kişilik bozukluğuna sahip olan bazı hastalar, kendisinde bu rahatsızlığın olduğunu kabullenmeyebilir veya farkında olmayabilir. Kendine ait anormal davranışların çoğunu ilişkilendirdiği insanlarda görmektedir.

Boderline Kimlerde Görülür?

Boderline (Kişilik Bozuklukları) genellikle ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde görülür. Bir tür ile sınırlandırılamayacak bu hastalık, bazı kişilerde ileriki yaşlarında daha az görülmeye başlanabilir.

Kişilik Bozukluğu Davranışları

Hastalar, bulunduğu toplumdaki bakış açılarından çok daha farklı bakış açısına sahiptirler.

Bir sorun yaşadıklarının ve tutarsız eylemlerinin farkında değillerdir. Bu yüzden anlaşılacağı gibi tedavi olmaya gerek olmadığını düşünürler.

 

BORDERLİNE (Kişilik Bozukluğu) Türleri

EKSANTRİK KİŞİLİK BOZUKLUKLARI

1.Paranoid Kişilik Bozukluğu

Paranoya olarak adlandırılan bozukluğa sahip olan hastalar, çevresindeki insanlara sürekli güvensizlik ve şüphe ile yaklaşırlar. Başkalarının onlara zarar verdiğini düşünürler.

2.Şizotipal Kişilik Bozukluğu

Bu rahatsızlığı taşıyan hastalar, sıra dışı ve çok farklı bakış açılarıyla kendilerini gösterirler. Garip inançlara sahip olabilirler (batıl inançlar vb.)

3.Şizoid Kişilik Bozukluğu

Bu hastalar ise insanlara karşı ilişkilerinde zayıf olan ve uzak durmaya çalışılar.Yalnızlığı seçerler ve zayıflık duyguları baskındır.

DRAMATİK KİŞİLİK BOZUKLUKLARI

Bu bozukluğa sahip olan insanlar, tutarsız duygu ve davranışlara sahiptir. Sıklıkla dürtüsel davranış sergilerler.

1.Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Psikopat veya Sosyopat olarak tarif edilen bu insanlar, sorumsuz, kurallara aykırı hareket sergilerler. Cinayet vb önemli suçlar işlerler ve bundan rahatsızlık duymazlar.

2.Sınırda Kişilik Bozukluğu

Dürtüsel davranışlar ile ünlü olan bozukluk; tutarsız ruh halleri ve kendine ait kötü bir benlik haline bürünmesidir. (Kötü madde kullanımları vb.)

3.Narsistik Kişilik Bozukluğu

Dikkat çekme eğiliminde olan bu hastalar, bir çok merkezci yaklaşım sergilerler. Dikkat çekme çabası ağır basar ve üstünlük sergilemeye çalışırlar.

Anormal kaygı ve düşük özgüvene sahiptirler.

ENDİŞELİ KİŞİLİK BOZUKLUKLARI

Anormal korkak hal ve endişeli tavırlar sergilenir.

1.Çekingen Kişilik Bozukluğu

Anormal olarak eleştirilmekten ve yargılanmaktan kaçınan insanlar olarak tanımlanır. Yalnız olmak için sergilenmeyen bu bozukluk, insanlara karşı aşırı endişe duymaktan kaynaklanır.

2.Bağımlı Kişilik Bozukluğu

Bağımlı kişilik bozukluğu olan insanlar, birine karşı bağımlılık ihtiyacı duyarlar. Sahiplendiği insanı tapar hale gelir. Kaybetme korkusu ağırdır.

3.Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu

Mükemmeliyetçilik ve kusursuz olma takıntılarıdır. Bu hastalar en küçük ayrıntı ile meşgul olurlar. Hata yapmaktan endişe duyarlar ve karar vermekte güçlük çekerler. Bu konuda daha detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

SONUÇ OLARAK,

Borderline (Kişilik Bozuklukları)’a sahip olan insanlar, çevresindeki önemsedikleri insanlara da zarar verme eğilimi taşırlar. Tedavi edilmesi çok zordur. Tedavisi ise kişilik bozukluğuna göre değişir. Birkaç olabilecek durumlarda ilaç tedavisiyle hastanın atakları kontrol edilebilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir