Çocuk ve Teknoloji İlişkisi
  1. Anasayfa
  2. Aile ve Çocuk

Çocuk ve Teknoloji İlişkisi

Çocuklar ile teknoloji arasındaki ilişki nasıl olmalıdır? Teknoloji bağımlılığı ve nedenleri nelerdir?

0

Çocuk ve Teknoloji İlişkisi

Hızla büyüyen çocuklarımıza karşı hızla gelişen bir teknoloji çağında yaşıyoruz. Teknolojinin büyümesi hayatımızı birçok alanda kolaylaştırmaktadır. Bu durum insanlık için oldukça önemli bir durumdur. Fakat bu durumun da yararları olduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Bu zararlar kimler için önem göstermekte?,zararı yarara çevirme işlemleri nelerdir? ve en önemlisi çocuklarımız ile teknolojinin ilişkisi sanıl olmalıdır hep birlikte bunları incelemeye başlayalım.

 

Merhaba Teknoloji

Çocuklarımızın teknolojiye merhaba dediği an geniş anlamlı bakıldığı zaman aslında özel bir andır. Çocukların yeni bir kavramla tanışması yaşamlarına kattığı özel adımlar demektir. Bu özel adımların iyi ve sağlam olabilmesi için bu kavramların nasıl kullanılacağı da çocuklarımıza öğretilmelidir. Günümüzde çoğunlukla her aile bireyinin evinde televizyon, telefon, bilgisayar gibi teknolojik aletler bulunmaktadır. Bu teknolojik aletlerin çocuklarımız ile tanışması an meselesi olabilir. Teknolojik alet derken sadece telefon bilgisayar gibi aletler aklımıza gelmesin. Bunların yanı sıra işimizi kolaylaştıran ve geliştirilebilen her aleti bu kategorinin içine dahil edebiliriz. Fakat ailelerin en çok araştırdığı konular içerisinde telefon, bilgisayar gibi konular olduğu için bu makalemizde bu aletlerin üzerinde durmayı planladık.

Teknoloji ile tanışma zamanı ne zaman olmalıdır?

Çok önemli ve üzerinde durulması gereken ilk konu, çocuğumuzun telefon, tablet, bilgisayar vb. gibi teknolojik aletler ile ne zaman tanışması gerektiğidir. Günümüzde birçok aile çocuklarının teknoloji bağımlısı olmasından şikayet ederek destek almaya başlamaktadır. Bu durum üzücü olmakla birlikte düzeltilebilir bir durumdur. Uzmanlara göre 0-2 yaş arası dönemde çocuklarımıza teknolojik aletlerin kullanımı önerilmemektedir. En çok gördüğümüz örneklerden anne ve babalar yorulduklarında, çalıştıklarında kısacası işleri olduğunda veya çocuklarından birkaç dakikalığına ayrı olmak istediklerinde çocukların ellerine telefon verebiliyorlar. Özellikle anne ve babalar çocuğum yemek yesin diye ellerine verdikleri telefonlar veya tabletler aslında çocuğun iştahını artırmak yerine iştahsızlık riskini ortaya çıkarmaktadır.

Çocuklarımız bir gün elbet ki teknolojiyle tanışacaktır. Büyüme çağındaki çocuklarımız için teknoloji hayatlarına geç girdiği taktir de bu durum daha iyi olacaktır. Çocukların 0-3 yaş aralığında daha çok doğa ile iletişim kurulması önerilmektedir. Bu dönemde çocuklarda beyin gelişimi çok hızlı şekilde ilerlediği için teknolojik aletlerden uzak tutmak gereklidir. Beyin gelişimi bilimsel olarak, uyarıcılardan ve uyarıcılardan etkilenen sinaptik bağlantılardan zenginleşmektedir. Çocuğumuza bu dönemde iyi eğitim vermediğimiz zaman bu bağlantılar zamanla körelmeye başlamaktadır. Bu yüzden çocuklarımız gelişme çağındayken telefon ve tabletleri bir kenara kaldırıp onlara okul öncesi güzel bir eğitim vermemiz gereklidir.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Çocuğumuz internetten ayrı bir şekilde süre geçirdiğinde eğer internetten ayrı kalamıyor ve bu durum patalojik rahatsızlıklara neden oluyor ise bu duruma teknoloji bağımlılığı adını verebiliriz. Bu durum da çocuğumuzun olmasını istemeyiz. Bundan dolayı çocuğumuzla internet arasına mesafe koymalıyız. Çocuğumuzu teknolojinin içine atıp yalnız bırakmak doğru olmayacağı gibi tamamen soyutlamak da doğru olmayacaktır. Bu durumda anne ve babalar çocukları ile internet arasına süre mesafesi koymalıdırlar. Bu mesafe koyulduktan sonra süreler anne ve babalar tarafından takip edilmelidir. En önemli nokta olarak şunu söyleyebiliriz ki anne ve babalar kendi teknoloji kullanımlarını da gözden geçirmelidirler. Çocuklar ilk olarak anne ve babasından gördüklerini yapacaklardır. Bundan dolayıdır ki anne ve babaların üzerine bu konuda büyük sorumluluk düşmektedir.

 

Teknoloji Bağımlılığına iten nedenler nelerdir?

Çocuklarımız okul zamanında veya okul öncesinde arkadaşlık kurmaya yatkındırlar. Hayatlarına dahil ettikleri arkadaşları onlara bir çok şey öğretebilmektedirler. Çocuklarımız bazen arkadaş ortamında bazen de başka problemlerden dolayı teknolojiye yönelip bağımlı haline gelebilmektedir. Bunlara örnek olarak;

  • Depresyon
  • Dikkat eksikliği
  • Kaygı bozukluğu
  • Sosyal uyumsuzluk yaşamak
  • Aşırı obsesif düşüncelerin varlığı
  • Çocuğun sosyal ortamda kötü zamanlar yaşaması
  • Gibi nedenler çocukların internette daha fazla vakit geçirmelerine sebebiyet verebilir.

Sonuç olarak bu durumda aileler çocuklarının psikolojik, fizyolojik ve biyolojik sıkıntıları varsa yakından ilgilenmelidirler.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir