Verimli Ders Çalışmak İçin 5 Etkili Yöntem
  1. Anasayfa
  2. Yaşam

Verimli Ders Çalışmak İçin 5 Etkili Yöntem

Her öğrencinin kendine ait bir ders çalışma tekniği olduğunu biliyoruz. Yapılan araştırmalara göre bütün öğrencilerin başarıya ulaşabilmeleri için yapması gereken adımlar bulunmaktadır. Şimdi başarının anahtarı olabilecek bu adımlara bakalım.

0

Yıl 2020. Yıllardır eğitim sistemimizin sürekli bir değişim içinde olduğunu görüyoruz. Öğrencilerimiz de gelişen bu değişimler içerisinde kendi yöntemleri ile derslerinde başarı elde etmeye çalışmaktadır.

Her öğrencinin kendine ait bir ders çalışma tekniği olduğunu biliyoruz. Yapılan araştırmalara göre bütün öğrencilerin başarıya ulaşabilmeleri için yapması gereken adımlar bulunmaktadır. Şimdi başarının anahtarı olabilecek bu adımlara bakalım.

1- Amacımız Nedir?

Öğrencilerin veya herhangi bir başarı elde etmek isteyen kişilerin kendilerine sormaları gereken ilk soru ‘Benim amacım ne’ olmalıdır. Kendimize sorduğumuz bu soru başarının ilk adımıdır. Ben yabancı dil okumak istiyorum, matematik alanında başarılı olmak istiyorum, tarihimi en iyi şekilde öğrenmek benim hayalim veya kendi gezegenimden ayrı yerleri incelemek istiyorum. Hepimizin bunlar gibi veya daha yaratıcı fikirleri ve istekleri vardır. Sorumuzu sorduğumuzda;

Yabancı dil okumak istiyorum, peki bu isteğimde ki amacım ne?

Matematik alanında ilerlemek istiyorum, amacım ne?

Diğer gezegenleri görmek istiyorum, amacım ne?

Tarihimi, geçmiş tüm tarihleri öğrenmek istiyorum, amacım ne?

Daha çok sevdiğimiz konulara yönelmeyi severiz. Bu konularda başarı elde etmek bizim neredeyse en büyük mutluluklarımızı oluşturmaktadır. Kendimize sorduğumuz sorular gibi cevaplarda kişiye özel olmalıdır. Amacımızı belirlemek, hedeflerimizi sevmemizi ve hayatımızdaki ilerleyişimizi kolaylaştıracaktır. En önemlisi kendimizi ilerde yaptığımız iş içerisinde kötü hissetmekten bizi koruyacaktır.

2- Günlük, haftalık, dönemlik olarak oluşturulan planlar

Ders çalıştığımızda veya işimize dair yaptığımız hazırlıklarımız bizim için büyük önem arz eder. Öğrenciler olarak çalıştığımız konuları unutmak bizlerin hoşnut olmadığı bir konudur. Bir kere çalıştığımızda hemen aklımızda kalsın, unutmayalım ve o bilgileri her zaman kullanalım isteriz. Fakat insanın yapısal kurulumu olarak, kalıcı halde bilgileri tutabilmemizin yolları farklılık arz edebilir. Araştırmalara göre hafız tiplerinden olan geçici hafızamız ilk defa duyduğumuz bilgileri depo etmektedir peki bu bilgileri nasıl kalıcı yapabiliriz?

Bilgilerimizi kalıcı hafızaya atabilmek için beynimizin sürekli olarak bu bilgileri tekrar etmesi gerekmektedir. Bunu yapabilmenin en güzel yolu olarak günlük, haftalık, aylık tekrarlar gerekmektedir. Örneğin ders kitabımızdan yeni bir konu öğrendik. Bu konuyu unutmamak için ertesi gün başka bir konu çalıştığımızda eski konumuzu da yanına arkadaş olarak eklemeliyiz. Bu şekilde yapılan çalışmalar akılda kalıcı hale gelmekte ve ilerleyen zaman da daha kolay kavramayı sağlamaktadır.

3- Zamanı verimli kullanmak

En sık yaşadığımız problem olarak zaman yönetimi karşımıza çıkmaktadır. Zaman yönetimimiz genellikle ders çalışırken orantılı gitmez. Bazı öğrenciler zaman sıkıntısı yaşamak istemedikleri için gün boyu ders çalışıp kendilerine zaman ayırmaktan kaçabilirler. Elbette sağlıklı olmayan davranışların içerisine girmek istemeyiz. Gün boyu ders çalışmak yerine zaman programlaması yapabiliriz. Bu yaptığımız programlama hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığımızı koruyacaktır. Unutmayalım ki sürekli ders çalışmak bir başarı değildir. Hayatınıza kattığınız, sizi mutlu eden her adım bir başarıdır.

 

4- Dikkat dağıtan nesneler

Birçok yazıda veya videolarda çevremizde bulunan gereksiz, dikkat dağıtıcı nesneleri ders çalışırken kaldırmamız istenmiştir. Bunun nedeni çevremizdeki dikkat çekmeye meyilli unsurlar beynimiz tarafından çabuk algılanıp ilginin oraya kaymasını sağlamasıdır. Beynimiz biz fark etmeden bulunduğumuz yerin fotoğrafını zihnimize kaydeder. Biz bunu fark edemeyiz. Fakat dikkat çekici unsurlarda kaydedilen fotoğrafın içerisinde olduğu için ilgimiz dağılabilir ve başka yönlere yönelme isteğimiz artabilir. Bunlardan en önemlisi ders çalıştığımız ortamda telefon veya diğer teknolojik aletleri bulundurmamızdır. Özellikle telefon olayında biz öğrencilerin dikkati daha çok dağılmaktadır. O sırada dersten çok gelen mesajlarımız bizleri daha çok kendine çekmektedir. Bu yüzden ders çalışırken telefonları şarja veya odanın dışına koymaktan yanayız.

 

5- Aynı zaman diliminde süper zeka olmaya çalışmak (Aynı zamanda ders çalışmak)

Bazı öğrenciler konu yetiştirme telaşından birçok ayrı derse çalışmak isteyebiliyor. Matematiği bir kenara alıp aynı zamanda bir yandan kimya çalışanlar olmuştur. Bu durumda devreye yaptığımız programa sadık kalmak girmektedir. Bunlar endişe edilecek veya üzülecek durumlar olmamalıdır. Aynı anda iki işi yapmaya çalışmak bizleri yorar ve böylece ders çalışma isteğimizin gitmesine neden olabilir. Bundan dolayı vaktinde ve uygun halli ders çalışmak en iyi tercih edilecek seçenektir. Unutmayalım ki kaygılarımız ve üzüntülerimiz dozunda olduğu sürece ayakta kalırız. Aksi halde aşırıya kaçmak ve bunlardan dolayı verimsiz hale gelmek bizim işimize yaramayacaktır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir