Terapi Nedir? Ne İşe Yarar?
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji

Terapi Nedir? Ne İşe Yarar?

Terapi kavramının aklımızda yansıttığı ilk şey filmlerdeki sahnelerde olan, bir terapist, rahat bir koltuk ve danışan olarak gelebilir. Peki gerçek anlamda Terapi Nedir? Yazımızda bundan bahsedeceğiz.

0

Terapi kavramının aklımızda yansıttığı ilk şey filmlerdeki sahnelerde olan, bir terapist, rahat bir koltuk ve danışan olarak gelebilir. Terapistin danışanına ‘çocukluğuna dönmek’ tabiri ile de seansın başladığını anlarız. Ancak gerçekte terapi seansları bu olay ve kavramlardan uzaktır.

Terapi, gereken eğitimi alan uzman terapistler ile birlikte danışanın, duygu ve düşünceleri, inançları, yaşantınızı öğrenerek buna göre farkındalık oluşturmaktır. Bu süreci kendini keşfetmek olarak da tanımlarsak, bu keşif süreç ve yolunun en önemli faydası kişinin kendisinde oluşturduğu farkındalıklar ile hayatına, duygu ve düşüncelerinde değişiklik yaparak yön vermesidir.

Terapi aynı zamanda insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Her insan anlaşılmak ve dinlenmek ister, bu da terapiye davetiye çıkarmıştır. Terapi olarak tanımladığımız bu kavramları günlük hayatta sevdiklerimiz ile yaptığımız dertleşmek olarak tanımlayabiliyoruz. Ancak sevdiklerimizle yaptığımız bu dertleşmek kavramı terapiyi açıklamaz. Çünkü ‘dertleşmek’ hayatımızda yeni düşünce ve davranışlara girişmemizi sağlamaz. Terapinin odaklandığı nokta ise, kişinin değişimidir.

Terapist Ne Yapar? Kimdir?

Terapist, hayatınızdaki duygu ve düşüncelerinizi değiştirmek isterken size bu yolda eşlik ve yardım eden uzman kişidir. Terapist ile paylaştığınız her şey bir sır gibidir ve başka hiçbir yerde izniniz olmadan kullanılamaz. Bundan dolayı aynı zamanda terapist, dostunuz ve sırdaşınızdır.

Terapi ve dertleşmenin en önemli ayırımından biriside, terapistin sizin duygu, düşünce ve davranışlarınızda asla yargılamamasıdır. Sevdiklerinizle yaptığınız bu dertleşme seanslarında, onların duygu ve düşüncelerinin de etkisi altında olduğunuzu bilirsiniz. Terapist bu davranışlarıyla, size karşı empati kurmuş olur. Dolayısıyla yolculuğunuzda rahat ve güvenilir hissedeceksiniz.

Terapist Mi Sizi Değiştirir? Siz Mi Değişirsiniz?

Terapi alan insanların veya terapi konusunda uzaktan bilgi sahibi kişilerin bu konuda bazı algıları vardır. Terapistler her ne kadar danışanın bu yolcuğunda yanında olsa, ona destek verip yardım etse de iyileştirme gücü yoktur. Her insan bir nevi kendisinin doktorudur. Terapist yalnızca sizin gideceğiniz yolda neyin iyi olup olmadığı konusunda sizde farkındalık yaratarak yardımcı olabilir. Terapideki çaba sarf edecek olan sizsinizdir. Siz binici iseniz, terapist bir taşıma aracı olarak görev görür.

Terapide Neler Olur?

Çıktığınız bu yolculuk, yaşadığınız dünyanızda, kaderinizde değişiklik yaratmak içindir. Yaşadığınız, algıladığınız her şey kişiliğiniz, alışkanlıklarınız, bildiklerinizde saklıdır. Geçmişinizde fark edemediğiniz davranışlarınız, neler üzerinde, hangi davranışlarınızda tekrarlar yaptığınız, o konu üzerindeki düşüncelerinizi görmenizi sağlar.

Terapiye Başlamak İçin;

Herhangi bir işe, davranışa, eyleme başlamamız için gereken enerjiye ihtiyaç duyarız. Bu hem fiziksel hem ruhsal açıdan desteklenmelidir. Terapiye başlamadan önce bir miktar da olsa kendinizde ruhsal olarak bir şeyleri değiştirme enerjisinde olmanız gerekir. Ancak bu olmasa da terapi yapamayacağınız veya danışamayacağınız anlamına gelmez. Unutulmaması gereken en önemli şey, hayatımızda motivasyon eksikliği yaşadığımız durumlarda veya kendimizi kaldırmakta zorlandığımız anlarda “İsteğin Şart Olmadığını” bilmektir.

Günümüzde motivasyon tanımı olarak, başlayacağımız bir işe kendimize en yüksek şekilde gaz verebilmek olarak açıklıyoruz. Ancak hata ediyoruz. Motivasyon tam olarak, bir işe başlayıp, o iş üzerinde çabaladıktan sonra isteğimizin, hırsımızın ve merakımızın artmasından doğmaktadır. Sonuç olarak terapiye başlamak için “istek şart değildir”. Kendiniz için sakince düşünüp karar verdikten sonra işe koyulmaya başlamalısınız.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir