Sosyal İletişim Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji

Sosyal İletişim Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sosyal iletişim bozukluğu (Social Communication Disorder); kişinin normal ve sosyal ortamlarında iletişim kuramama problemi olarak adlandırılır.

0

Sosyal iletişim bozukluğu (Social Communication Disorder);  kişinin normal ve sosyal ortamlarında iletişim kuramama problemi olarak adlandırılır. Bu iletişim kuramamak, sözel ve davranışsal olarak kendini göstermektedir. Bu sebepten dolayı da toplumdaki ilişkisi zarar görmektedir.

Sosyal İletişim Bozukluğu Nedenleri;

Asıl problemin kaynağı bilinmemekle birlikte, birkaç değişik nöro gelişimsel bozukluğun bir araya gelmesinden kaynaklandığı açıklanmaktadır. Bu bozukluğu yaşayan çocukların aile üyelerinde fazlaca görülen spektrum otizm, sosyal iletişim bozukluğu ile karıştırılmaktadır.

Sosyal İletişim Bozukluğu Belirtileri;

Sosyal iletişim bozukluğunun belirtileri bireyde çocukluk dönemlerinde kendini göstermekle birlikte kişinin hayatında var olan sosyal, mesleki gibi alanlarında problemlere sebep olur. Bu problem ilerledikçe psikolojik açıdan kaygı bozukluğu gibi sıkıntılara da yol açmaktadır.

Hastalığın öncelikli olarak özelliklerinden bahsedersek; birine selam verebilmek gibi basit görünen iletişim yöntemini sosyallik açısından kurmakta zorlanmak, kurulan iletişimde ihtiyaca göre yönlendirme yapamama, öykü anlatma gibi becerilerde kuralları uygulamakta zorlanma, kafa yormak gereken konuları anlamada güçlük çekebilme olarak açıklanabilir.

Sosyal İletişim Bozukluğunda Tedavi Yöntemleri;

Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, rahatsızlığı yaşayan çocuklar etkili bazı yollar ile rahatsızlık duyulan alanlarda daha iyi bir konuma getirilebilir. Bu durumda ise anne ve babanın çocuğa karşı destekleri tam olmalıdır.

Bu belirtilere sahip çocuk veya bireyde olabildiğince kısa zamanda uzman bir psikologdan yardım alması tavsiye edilir. Özellikle başvurulması gereken çocuk psikolojisi alanında uzman psikologlar, bireyin kendi durumuna özel olarak bir terapi seansı belirlemeli ve sosyal yaşantısını olduğundan daha iyi bir duruma getirmeleri gerekir.

Evde Tedavi Yöntemleri;

Bu konuda anne ve babanın da üzerine büyük çoğunlukta iş düşmektedir. Sorun yaşayan birey terapi seanslarını alıyorsa veya evde tedavi uygulanıyorsa yapılacak en etkili yolardan birisi birlikte kitap okuması yapmaktır.

Okunulan konu hakkında bireye duygu ve düşüncelerini anlatması için tartışma ortamı yaratmaktır. Kitabın olay akışına göre devamının nasıl olabileceği üzerinde tahmin yürütülmesini istemek etkili olacaktır.

Birlikte oyunlar oynamak da yardımcı olacaktır ve farklı iletişim kurma yöntemleriyle (örneğin görsel yollar ile) çalışarak bu problem üzerinde çözümler geliştirilebilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir