Kısaca Bitcoin Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Genel

Kısaca Bitcoin Nedir?

0
  • Bitcoin, dijital bir para birimidir.  2009 yılında oluşturulmuştur. Yaratılan bu teknolojiyi kimin veya kimlerin yaptığı hala bir muammadır.
  • Bitcoin, blockchain olarak bilinen merkezi olmayan bir defter sistemi kullanılarak oluşturulur, dağıtılır, takas edilir ve depolanır. Bitcoin, geleneksel çevrimiçi ödeme mekanizmalarından daha düşük işlem ücretleri vaat eder.
  • Devletlerin para birimi aksine, merkezi olmayan şahıslar ve otoriteler tarafından işletiliyor.
  • Bitcoin bir tür kripto para birimidir. Fiziksel bitcoin yoktur, yalnızca herkesin şeffaf erişime sahip olduğu halka açık bir defterde tutulan bakiyeler vardır. Tüm bitcoin işlemleri, muazzam miktarda hesaplama gücü ile doğrulanır.
  • Bitcoin’ler herhangi bir devlet veya banka tarafından verilmez ve desteklenmez, şahısların kendisine ait olan bitcoinler bir mal olarak değersizdir. Yasal ihale olmamasına rağmen, Bitcoin çok popüler ve topluca altcoin olarak adlandırılan yüzlerce başka kripto paranın piyasaya sürülmesini tetiklemiş durumdadır.
  • Bitcoin genellikle “BTC” olarak kısaltılır.
  • 2009 yılında piyasaya sürülen bitcoin, piyasa değerine göre dünyanın en büyük kripto para birimidir.
  • Bitcoin’in bir değer deposu olarak tarihi çalkantılı durumdaydı; kripto para birimi 2017’de jeton başına kabaca 20.000 $ ‘a yükseldi, ancak yıllar sonra, bunun yarısından daha azına işlem görür hale geldi.
  • Yaygın popülerliği ve başarıyı karşılayan en eski sanal para birimi olan bitcoin, bir dizi diğer kripto para birimine ilham verdi.
  • Bitcoin sistemi, tümü bitcoin kodunu çalıştıran ve blok zincirini depolayan bir bilgisayar koleksiyonudur (“düğümler” veya “madenciler” olarak da adlandırılır).
  • Mecazi olarak, bir blok zinciri, bir bloklar koleksiyonu olarak düşünülebilir. Her blokta bir işlem koleksiyonu bulunur. Blok zincirini çalıştıran tüm bilgisayarlar aynı blok ve işlem listesine sahip olduğundan ve bu yeni blokların yeni bitcoin işlemleriyle doldurulduğunu şeffaf bir şekilde görebildiğinden, kimse sistemi aldatamaz.
  • Bir bitcoin node’u (düğümü) reaktif veya non-reaktif durumdayken, herkes bu aşamaların canlı olarak gerçekleştiğini görebilir. Kötü bir eylem yapmak için, kötü bir aktörün Bitcoin’i oluşturan bilgi işlem gücünün %51’ini çalıştırması gerekir. Bitcoin, Ocak 2021 itibariyle yaklaşık 12.000 düğüme sahip ve bu sayı artıyor yani böyle bir saldırı durumu pek de olası değil.
  • Ancak bir saldırının gerçekleşmesi durumunda, bitcoin madencileri (bilgisayarlarıyla bitcoin ağında yer alan insanlar) muhtemelen yeni bir blok zincirine geçerek kötü aktörün saldırıyı gerçekleştirmek için ortaya koyduğu çabayı boşa çıkaracaktır.
  • Bitcoin tokenlerinin (Token=Mevcut bir blok zinciri üzerine inşa edilmiş kripto paradır.) bakiyeleri, onları oluşturmak için kullanılan matematiksel şifreleme algoritması aracılığıyla birbirine bağlanmış uzun sayı ve harf dizileri olan genel ve özel “anahtarlar” kullanılarak tutulur. Genel anahtar (bir banka hesap numarasıyla karşılaştırılabilir), dünyaya yayınlanan ve başkalarının bitcoin gönderebileceği adres görevi görür.
  • Özel anahtar (bir ATM PIN’iyle karşılaştırılabilir), korunan bir sırdır ve yalnızca bitcoin aktarımlarını yetkilendirmek için kullanılır. Bitcoin anahtarları, bitcoin piyasasında alım satımı kolaylaştıran ve kullanıcıların coilerini takip etmesini sağlayan fiziksel veya dijital bir cihaz olan bitcoin cüzdanı ile karıştırılmamalıdır. “Cüzdan” terimi biraz yanıltıcıdır, çünkü bitcoin’in merkezi olmayan yapısı, onun asla bir cüzdanda “saklanmadığı”, aksine bir blok zincirinde merkezi olmayan bir şekilde saklandığı anlamına gelir.
  • Bitcoin, anlık ödemeleri basitleştirip kullanışlı hale getirmek için eşler arası teknolojiyi kullanan ilk dijital para birimlerinden biridir. Yönetim hesaplama gücüne sahip olan ve bitcoin ağına katılan bağımsız bireyler ve şirketler — bitcoin “madencileri”, blok zincirindeki işlemlerin işlenmesinden sorumludur ve ödüller (yeni bitcoin’in piyasaya sürülmesi) ve ödenen işlem ücretleriyle motive edilirler.
  • Madenciler, bitcoin ağının güvenilirliğini güçlendiren merkezi olmayan şahıslar ve otoritelerdir. Yeni bitcoin madencilere sabit, ancak periyodik olarak düşen bir oranda serbest bırakılır. Toplamda çıkarılabilecek yalnızca 21 milyon bitcoin var. 30 Ocak 2021 itibariyle, var olan yaklaşık 18.614.806 bitcoin ve çıkarılacak 2.385.193 bitcoin kaldı. 
  • Bu şekilde, bitcoin diğer kripto para birimleri fiyat para biriminden farklı şekilde çalışır; merkezi bankacılık sistemlerinde para birimi, mallardaki büyümeye uygun bir oranda serbest bırakılır; bu sistemin amacı fiyat istikrarını korumaktır.
  • Bitcoin gibi merkezi olmayan bir sistem, yayınlanma oranını önceden ve bir algoritmaya göre belirler.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir