Hızlı Okuma Teknikleri
  1. Anasayfa
  2. Genel

Hızlı Okuma Teknikleri

Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Anlayarak hızlı okumak için neler yapmak gerekmektedir?

0

Bir kilometreyi sekiz dakikada yürümek zor değildir; ama dünyanın en hızlı yürüyüşçüsü bu yolu neredeyse yarı zamanda bitirebiliyor.

Bir şampiyonun 100 metreyi yüzdüğünü izlediğinizde onun sizden iki kat daha hızlı olduğunu fark edebilirsiniz. Sizden iki, üç, hatta on kat daha hızlı okuyabilen insanlar da vardır. Aslında kitaplar var olduğundan beri böyle inanılmaz hızlarda okuyabilen, kitapları büyük bir hızla bitirebilen çok az insan oldu. Belki John Kennedy’nin hızlı okuyuculardan biri olduğunu duymuşsunuzdur. Oliver Holmes, Anayasa Mahkemesi ne doğru yürürken kitabın sayfalarına bir göz atarmış ve sonra konuyla ilgili soruları detaylarıyla yanıtlarmış. Bu kişiler sadece hızlı okuma yapabilenlerin en tanınmışları. Bunların yanı sıra kitapları ve dergileri hızlıca okuyabilen sıradan insanlar da vardır.

Hızlı okumada ilk büyük hamle ancak 1940’lardan sonra gerçekleşti. O zamandan beri binlerce insan okuma hızlarını en az üç katına çıkarmayı ve anlama yeteneklerini geliştirmeyi başarıyla öğrendi. Ancak bu sadece kurslarda öğrenilebiliyordu ve öğrenciler bu dersler için yüzlerde dolar para ödemek zorunda kalıyordu. Bunun ardından hızlı okuma tekniklerini evinizde, boş zamanlarınızda öğrenmenize olanak sağlayan kendi kendine öğrenme metotları haline getirmek dört senelik dikkatli bir araştırma ve test etme süreciyle gerçekleşti. Bunun ne anlama geldiğini tahmin edebilirsiniz. Aklınıza gelebilecek yazılı her konu ve tüm bilgi dünyası parmak uçlarınızda yatıyor. Bunu kısa bir süre içerisinde yapabilirsin.

Her gün bir yazı okyanusuna dalıyoruz. Dergiler, alıştırma kitapları, gazeteler, iş yazışmaları, raporlar, tabi zaman bulabilirsek okumak istediğiniz kitaplar… İşte bu yüzden en hızlı okuyan insanlardan biri olmanın yollarını keşfedeceğiz.

İlk olarak nerede olduğunuzu görebilmek için okuma hızınızı test edin.

Önünüze bir kitap ve sayaç alın. Kendi sürenizi tutun, okuma hızınızı hesaplayın, aklınızda kalanları değerlendirin. Seçtiğiniz başka bir kitapla da aynı şeyleri yapın. Okuduğunuz her kitap için bunu yapmaya devam edin ve bunlarla bir çizelge oluşturun. 

Okumayı günlük işlerinizin bir parçası haline getirirseniz çok daha hızlı ilerleme şansınız olacaktır.

Gözlerinizle ilgili sorun var ise buna çözüm bulun.

Okurken bir kaç defadan fazla görmenizle ilgili bir zorluk veya göz yorgunluğu yaşıyorsanız, yakın zamanda göz muayenesi yaptırmanız önerilir.

Kitabınızı okurken geriye dönüşler hızınızı oldukça yavaşlatır.

Ortalama bir okuyucu birçok kez geriye döner, sözcüklere tekrar bakar, okuduğu her 100 sözcükte 10 ya da 11 defa sözcükleri tekrar okur. Bunun anlamı da ortalama okuma hızının dakikada 250 sözcük olmasıdır. İki tür geri dönüş vardır. Bilinçli ve bilinçsiz. Bazen bir şeyi iyi anlamadığınızı hissedersiniz ve geri dönüp tekrar okursunuz. Bu bilinçli geri dönüştür ve herhangi bir gariplik yoktur. Okuyuşunuzu hızlandıracak etkin bir yol değildir ama idrak etmenin yollarından biridir.

Bilinçsiz geri dönüşlerin nedeni siz okumayı öğrendiğinizde oluşturduğunuz zayıf okuma alışkanlığıdır.  Bu geri dönüşlerde göz bilinçsizce geri döner ve sözcüğe tekrar bakar. Bunlardan kurtulmayı öğrenmek, hızlı okumayı öğrenmede ilk adımdır.

Diğer dikkat edilmesi gerekenler;

  • Okuma pozisyonu da hızlı okuyabilmek için önemli olan bir etkendir.
  • Sadece okumak için okumayın.
  • Her sözcüğü içinizden seslendirmeden okuyun ve hızlanın.
  • Okuma işaretlerini bilmek hızınızı arttırmanıza yardım eder.
  • Belirli amaçlarla okuyun. Bu sizin yazıları daha dikkatli ve anlaşılır şekilde okumanıza neden olur.
  • Okuma çalışmasını oyun haline getirin.
  • Hatırlamanıza yardım etmesi için görsel kalıplar yaratın.

Her güne bir kitap alışkanlığı oluşturarak zamanla ne kadar ilerlediğinizi göreceksiniz. Zamanınızı ve enerjinizi iyi harcamanın yolunu bulacaksınız.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir