Bilinmeyen Sendrom Örnekleri: Aşil Sendromu Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji

Bilinmeyen Sendrom Örnekleri: Aşil Sendromu Nedir?

Eğer kişi parçaların eksik bilgisi ile bütününe sahipmiş gibi davranması, Aşil Sendromu'nu ortaya çıkarır. Aşil Sendromu ile ilgili detaylar yazımızda !

0

Bilinmeyen Sendrom Örnekleri: Aşil Sendromu Nedir?

Psikolojide, sözde yetkinlik sendromu olarak tanımlanmıştır. Derin yetersiz olma ve kusur duygularını bastırmak veya örtmek için mükemmel kişilik ve olgunluk davranışı görüntüsü yaratabilme çabası olarak tanımlanır.

Aşil sendromunun ortaya çıkışı eskilere dayanmaktadır. Ölümsüz ve yenilmez olarak bilinen Achil, ona bu özelliklerini bahşeden Styx Nehrine daldırılması sırasında ayak topuğundan tutulmuş ve bundan dolayı ayak topuğu hariç bütün vücudu mükemmel, zarar göremez bir yapıya bürünmüştür.

Achil ise bu sırrı sakladığı sürece sahip olduğunu düşündüğü mükemmeliyetçi ve kusursuz özelliklerini taşıyabilecektir. Fakat bu duruma şahit olmuş olan Apollo, Achil’e zayıf ve savunmasız halinde onu topuğundan vurarak ölümüne sebep olmuştur.

Aşil (Achil) Sendromu’nun Ortaya Çıkışı

Öğrenme kavramını deneyim olarak kullanırız ve bir bütün olarak tanımlarız. Bilginin tamamı veya bütünü parçalardan daha değerli ve anlam taşımaktadır.

Eğer kişi parçaların eksik bilgisi ile bütününe sahipmiş gibi davranıyorsa, Aşil sendromunu ortaya çıkarır.

Aşil Sendromu’nun Belirtileri

  • Her şey hakkında bilgi sahibi olma tavırları
  • Bilgisinin kesin ve doğru olduğunu savunmak
  • Sahip olunan bilgileri süzgeçten geçirip eleştirmeme
  • En doğrusu ve mutlak olanın sahip olunan bilgi olduğunu düşünmek

Bu tür düşünce yanılsamaları, bu sendromun yaşandığını göstermektedir. Kişi bunlara dayanarak tek önemli amacın sonuca varmak olduğunu düşünür.

Gittiği yolda geçirdiği süreçlerin farkında değildir. Sahip olunan iç dünya ve dış dünya sürekli bir çatışma halindedir.

Kişi, mükemmel olma düşüncelerine zarar vermemek adına duygularını bastırmaya çalışır.

asilsendromumakalesiresim1

Aşil Sendromu Gerçekleri

Yaşanan bu ciddi problem esasında, kişinin özünü sorgulama eksikliğinden kaynaklıdır. Yapılan işlerin sorgusuz, eleştirisiz yapılması ve neyin nasıl yapıldığının bir önemi  olmayışı bu rahatsızlıktaki en önemli püf noktalardır.

Aşil Sendromu = Öğrenememek

İnsan değişir ve bu değişim her an gerçekleşir. Eğer kişi değişime tepki gösteriyor, aynı kalmak gibi bir yanılsamalı davranışlarda bulunuyorsa, öğrenmekten mahrum kalan bir birey haline gelir.

  • Aşil sendromu sadece bir sendromdur ve hayat tarzı olarak benimsenmesi asla mümkün değildir.
  • Bu sendromdaki davranışlar kişide; enerji, zaman kaybı ve kaygıyı arttırıcı bozuk duygu ve davranışları yaratmaktadır.

Aşil Sendromunu Aşmak İçin Neler Yapılabilir?

  1. Kabul etmek ve etmeye çalışmak: Başarısızlık her zaman her insanın yaşayabileceği bir durum olduğunu, insanın ne kadar çabalasa da mükemmel bir yapıya sahip olamayacağını çünkü insan olduğumuzu kabul etmek, problemi atmak için önemli bir adım oluşturacaktır.

asilsendromumakalesiresim2

  1. Kendimizle Yüzleşmek: Bu sendromu yaşıyorsanız; zayıf görünmekten, aciz olmaktan korkuyorsunuz demektir.

Her insan bazen kendini aciz ve yetersiz görebilir ancak bu problem ile bir tutulması çok yanlış olacaktır.

İlk olarak yaşanılan bu durumu en yakın gördüklerinize anlatmanız rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Kendinizi yetersiz bulduğunuz yönlerinizi paylaştığınızda gerçekte öyle olmadığını veya tam aksine yetersiz olduğunuzu gördüğünüz durumda bir başkasına rahatça bunu konuşabildiğinizi görerek rahatlayacaksınız.

  1. Kendinizin farkında olun: Hepimizin güçsüz olduğu ve başarısız olduğu yönler vardır ve bu çok doğal bir durumdur. Bunları rahatlıkla ifade edebilmek zor olsa da yapmanız sizi iyileştirecektir.

4.Geçmişi bırakın: Geçmişte yaşanan bütün olumsuz olayların da beraberinde getirmiş olduğu duyguları bir kenara atmaya çalışın ve çabalayın. Yaşamış olduğunuz her şeyi bir deneyim ve kendiniz için gelişim olarak görün.

Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin ve değiştiremediğiniz yönlerinize şefkatle yaklaşın. Onlar sizi siz yapan özelliklerinizdir. Siz özelsiniz. Kendinizi sıradanlaştırmamaya özen gösterin.

Kimsenin hayatı mükemmel değildir ve olamaz. Eğer kendi başınıza aşamıyorsanız bu durumu, uzman bir psikoloğa danışmanız çok daha iyi olacaktır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir